POVIJEST STAROG GUCA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. veljače 2014. - 12:54
Autor: 

Muljani su oduvjek bili ribari i to je njihova tradicija, a obitelj Pasković sa Mula imala je jednu od najboljih ako ne i najbolju ribarsku družinu u ovom djelu zaliva... Pokojni Nikša -Niko Pasković kao ribarski patrun imao je shodno tome i dosta mreža od onih starih pamučnih do ovih novijih najlonskih, ferala svih vrsta i veličina , više motora za barke a ono najvažnije imao je i jednu gajetu, dva guca i jednu pasaru. Redovno ih je održavao i uvjek su bile u funkciji.
Poslije njegove smrti , družina je jedno vrijeme radila pod vođstvom njegove supruge i sina ali poslije izvesnog vremena i to je stalo.

Gajeta je prodana da bi se drugi guc popravio ali je ona nesretnim okolnostima izgorjela na ponti . Obitelj Pasković sada ima jedan guc koji traži obnovu uglavnom korbi jer su mu madijeri u dobrom stanju a sa spolašnje strane je plastificiran.
Međutim, u konobi pun mreža leži još jedan raritet stari guc koji nije u plovnom stanju a njegov starost je oko 130 godina. Sa nešto truda i novca i on bi mogao da zaplovi a linija mu je savršena.
Gospođa Rada Pasković sadašnj vlasnik baraka bi željela da bar onaj guc koji je u mandraću ostane u dobroj kondiciji i ne dozvoli da i on propadne kao opna gajeta koja je tužno završila zapaljena na ponti.
/drvenabarke/