PORTONOVI POSTAVLJA NOVE STANDARDE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. veljače 2014. - 10:46
Autor: 

Herceg Novi grad poznat po skalinama i mimozi, uskoro će dobiti još jedno, posve drugačije obilježje. Tradiciju mirnog obalskog grada upotpuniće jedinstven, luksuzni turistički kompleks Portonovi, koji će Herceg Novi označiti na mapi najpoželjnijih svjetskih destinacija. Zamišljen kao obilježje izvrsnosti, ovaj projekat, vrijedan preko 500 miliona eura, pozicioniraće crnogorsku obalu uz Kapri, Monte Karlo, Porto Fino i Azurnu Obalu, pišu Dnevne novine.
Portonovi će se prostirati na površini od 24 hektara, što se može uporediti sa veličinom Starog grada u Dubrovniku. Kumbor, tako, postaje "jedan i jedinstven", jer će biti prvo mjesto u Europi u kojem će svoja vrata zahtjevnim gostima otvoriti jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih brendova "One&Only"

„Portonovi će postaviti nove standarde u Crnoj Gori i u čitavoj Europi. Zbog toga je", rekao je za Dnevne novine glavni arhitekta projekta londonski projektant Dejvid Harper.
On vodi međunarodni tim, sačinjen od kompanija kao sto su Atkins Dubai (dizajneri Burž al Arab hotela u Dubaiju), AECOM i pet drugih međunarodnih i regionaling arhitektonskih, inženjerskih i dizajnerskih kompanija.
Kako je kazao Dejvid Harper Portonovi će biti mali grad u sklopu Herceg Novog i imaće policijsku i vatrogasnu stanicu, spasilačku službu, kao i carinsku ispostavu i heliodrom. Pristup dizajnu i građenju će biti u potpunosti u skladu sa održivim razvojem.
"Ponosni smo što možemo da predstavimo ljepote Crne Gore svijetu i što je kompanija Azmont Investments, koja je u vlasništvu Azerbjedžanskih investitora (SOCAR) koja upravlja projektom, na ovaj način preuzela značajnu ulogu u razvoju i promociji vaše zemlje kao visoko luksuzne destinacije. Općina Herceg Novi, ali i Vlada Crne Gore, u nama imaju partnera kako bismo zajedno kreirali najveći turistički kompleks u Evropi u posljednjih pola vijeka", poručio je Harper.
Uz otvaranje Azmont Akademije 4.ožujka 2014, generisaće se obuka i posao za hiljade ljudi za vrijeme izgradnje Portonovi kompleksa.
Portonovi će biti od velike koristi za lokalno stanovništvo, rezidente, goste i, naravno, investitore.
Ovaj projekat, kada se realizira, biće do sada najveća turistička investicija u Europi. Površina pod nadzemnim objektima iznosiće 147.000 m2, dok će se obaviti iskopavanje dodatnih 40.000 m2 pod zemljom za potrebe izgradnje podzemnog parkinga, magacina i smještaja tehničkih prostorija.
Na lokaciji bivše kasarne nalaziće se: "One&Only" luksuzni hotel sa 120 soba, ESPA fitnes i velnes centar površine 3.000 m2, sadržaji za organizovanje konferencija i banketa, 500 luksuznih apartmana i vila. Planirana je izgradnja ribarskog mula sa ribljom pijacom i pijacom organske hrane za prodaju sezonskih lokalno proizvedenih namirnica, marina svjetskog kvaliteta, kapaciteta do 250 vezova i za mega-jahte.
Biće tu i do 70 radnji, kafea i restorana raspoređenih oko obalnog šetališta. Planiraju nasipanje peščanih plaža, heliodrom...
Rizorti "One & Only" su, kako se navodi, zamišljeni kao simbol izuzetnosti. Do sada je napravljeno sedam objekata, koji se, između ostalog, nalaze na Maldivima, Dubaiju, Mauricijusu, Bahamima i Meksiku.