NATO INTEGRACIJE - ZA NAS MALE NATO JE NAJBOLJA OPCIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. ožujka 2014. - 9:58
Autor: 

"Izazov NATO integracija Crne Gore" naziv je tribine koja je sinoć održana u multimedijalnoj sali Općine Tivat, u organizaciji političkih stanaka HGI, DPS, SDP.
Ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović obraćajući se prisutnima kazala je da Vladin prioritet ulazak Crne Gore u NATO. Na ovakvim tribinama uz učešće kompententnih ljudi iz te oblasti želimo razviti dijalog kazala je Vučinović.
Uvodna izlaganja održali su dr Mehmedin Tahirović načelnik službe za odnose sa javnošću i protokol u Ministarstva odbrane Crne Gore i kontraadmiral Renato Petrič iz Slovenije, inače Savjetnik u Ministrasvu odbrane CG.

U uvodu dr Mehmedin Tahirović podsjetio je na povjest formiranja NATO-a i podsjetio da danas vojni problemi više nisu u prvom planu. Mnogo je izazovia ali u prvom planu je međunarodni terorizam koji je povezan sa međunarodnim kriminalom. Tu je cyber kriminal i syber terorizam.
„Svaka Vlada, pa i crnogorska, traži najbolji odgovor kad je u pitanju nacionalna bezbjednost. Crna Gora je jedna od najmanjih država u regionu. Okruženje Crne Gore je još uvijek nestabilno. Nema dileme, za nas NATO najbolje riješenje. Crna Gora od NATO-a očekuje očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, reformu sistema bezbjednosti i učešće u sistemu kolektivne bezbjednosti. Za Crnu Goru ja ne vidim bolje riješenje. Neutralnost ne postoji. Nema neutralnih. To ne može biti ni Crna Gora. Za nas male NATO je najbolja opcija" – kazao je dr. Tahirović.
„Ja nisam došao večeras da vas ubjedjujem da Crna Gora treba da udje u NATO. Ja samo kažem da je to bilo dobro za moju Sloveniju. Kolektivna odbrana daje garancije malim državama. Tu je i dugoročna stabilnost. U budžet NATO-a uplaćujemo godišnje izmedju 3 i 4 miliona eura. Sve u svemu, mnogo je više pozitivnih stvari nego negativnih. Što smo očekivali od NATO- a mi smo dobili. Slovenija je zadovoljna" - kazao je Renato Petrič.
Nakon uvodnih izlaganja prisutni su postavljali pitanja a razvila se i diskusija. Veći dio pitanja i stavova odnosio se protivi priključenja Crne Gore NATO-u, grđani su se prisjetili bombardovanja Crne Gore i Srbije 1999. godine, Libija, Irak, Ukrajna...