Crna Gora nova članica NATO-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. lipnja 2017. - 9:28
Autor: 

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a nakon što je crnogorsko izaslanstvo jučer predalo instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora zamjeniku američkog državnog sekretara Tomasu Šenonu na ceremoniji u Vašingtonu.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, Šenon, crnogorski premijer Duško Marković, šef diplomacije Srđan Darmanović i veleposlanik Crne Gore u Vašingtonu, Nebojša Kaluđerović, kao i američka veleposlanica u Podgorici, Margaret En Uehara.

Šenon je kazao da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Šenon.

 On je kazao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

"Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka".

Šenon je dodao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu, da su SAD posvećenje poštovanju članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", naveo je on.

Dokument - instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Premijer Duško Marković kazao je jučerašnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u istoriji. Danas slavimo činjenicu da se o nama više nikada neće odlučitvati iza naših leđa. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", kazao je Marković. 

SAD, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i potpora crnogorskim euroatlantskim integracijama.

Bićemo i snažni zagovornici i partner za obnovljeni fokus Alijanse na Zapadni Balkan i dalje integracije zemalja regiona u NATO.

Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj potpori ulasku Crne Gore u Alijansu.

"Vjerujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaje otvorena. Od danas saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbjednosti".

Premijer je dodao da članstvo također donosi veliku odgovornost.

"Da zajedno sa vama, bez odstupanja i posvećeno nastavi da korača ka trajnom miru, stabilnosti i bezbjednosti Evrope i svijeta. To je zadatak koji će obilježiti generacije pred nama".

Marković je naveo da će Crna Gora znati da se pokaže kao dostojan partner.

"Kao saveznica, Crna Gora će raditi i dalje ka tom cilju obnovljenom snagom. Da postignemo standard od dva odsto BDP-a za budžet odbrane do 2024. godine i da izradimo nacionalni plan do kraja ove godine, jer vjerujemo da je fer dijeljenje tereta važno za funkcionisanje Alijanse. Doprinosićemo i NATO politici odvraćanja i odbrane, borbi protiv terorizma, projektovanju stabilnosti, kao i operacijama i misijama u inostranstvu".

Marković je imao poruku i za građane Crne Gore.

"Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo zemljom u kojoj će se bolje živjeti; u kojoj će biti još više demokratije, još više vladavine prava, više jednakih šansi za sve.Dužni smo to nama samima, prije svega. Ali, dužni smo to i našim saveznicima koji su razumjeli i podržali, uvažili i prihvatili za ravnopravnog partnera jednu malu zemlju sa Balkana", naveo je Marković.

Budimo, kako je dodao,  mudri – u ime budućnosti, onoliko koliko smo bili hrabri u herojskoj prošlosti.

"Neka je vječna Crna Gora, neka je vječno naše savezništvo", poručio je Marković.

Stoltenberg je kazao da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

"Danas Crna Gora pristupa savezu i sjedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO što je i posvećeno u misijama u kojima smo učestvovali".

Stoltenberg je kazao da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore ali i Balkana.

"Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice".

Stoltenberg je na kraju obraćanje završio na crnogorskom:

"Dobrodošla Crna Goro".