VEČE POSVEĆENO DR. MILOŠU MILOŠEVIĆU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. lipnja 2011. - 11:08
Autor: 

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore, ispred bazilike Svetog Tripuna održano je veče „Pod zvonicima bazilike" posvećeno počasnom admiralu Bokeljske mornarice dr. Milošu Miloševiću. O admiralu su govorili prof.dr. Gracijela Čulić, dr. Jelena Antović, mr. Jovica Martinović i kapetan Bokeljske mornarice Ilija Radović, u glazbenom djelu nastupila je kotorska klapa „Grotta", dok su njegove stihove kazivali prošlogodisnji i ovogodišnji mali admirali Bokeljske mornarice.

Dr. Miloš Milošević je istaknuti znanstvenik - povjesničar, arhivista i romanista kao i svestrani umjetnik - pjesnik i glazbenik. Rođen 1920. godine u Splitu. Od 1953. godine radi u Povijesnom arhiv u Kotoru u kome ostaje do odlaska u mirovinu 1985. godine. Specijaliziranje arhivistike je obavio u Parizu 1970. godine, a 1974. god. doktorirao je na filozofskom fakultetu u Zadru sa temom "Boka Kotorska za vrijeme mletačke vladavine (1420-1797)". U Povijesnom arhivu u Kotoru stekao je sva arhivistička zvanja, a 1978. godine zvanje naučni savjetnik i od tada do odlaska u mirovinu 1985, je i bio ravnatelj Povjesnog arhiva Kotor.
Kao priznati znanstveni radnik, arhivista i teoretičar arhivistike, bio je, pored ostalog, predstavnik Jugoslavije na međunarodnim kongresima arhivista u Briselu, Madridu, Moskvi, Vašingtonu, a 1980. godine u Londonu je izabran za predsjednika Sekcije profesionalnih arhivskih društava MAS pri UNESCO-u.
Objavio je 14 knjiga a publikovao je preko 230 znanstvenih radova koji, kako za znanstvene krugove, tako i za sve one čitaoce zainteresirane za prošlost i povjest Boke kotorske predstavljaju nezaobilazan znanstveni izvor.
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić 2008 god. dodijelio mu je odličje Red Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske.
Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna pred brojnim zvanicama, publikom i turistima počasni doživotni admiral Bokeljske Mornarice dr. Miloš Milosevic se zahvalio na upriličenoj večeri a za kraj je kazivao stihove svojih pjesama.
Audio: Dr. Miloš Milošević

Audio: Direktor CEKUM Mirsad Mulić