ZAJEDNIČKO OPREDJELJENJE ZA SURADNJU I INTEGRACIJE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2011. - 12:40
Autor: 

Promoviranje suradnje i jačanje dobrosusjedskih odnosa osnov je za trajnu regionalnu stabilnost i bezbjednost i napredak u europskim integracijama, ocijenjeno je na Samitu šefova država i vlada Procesa suradnje jugoistoène Evrope (SEECP).
SEECP je regionalni okvir političke koordinacije i suradnje 12 država – Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Turske.

Skupom na Svetom Stefanu završava se jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore ovim regionalnim forumom, dok će Srbija predsjedavati u narednoj forumom (SEECP).
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ukazao je da se regionalna suradnja u vrhu prioriteta drzave Hrvatske ocijenivši da odnosi u jugoistočnoj Evropi, prije svega, zavise od samih država regiona.
"Treba prevazići predrasude i posvetiti se suradnji, jer politika dobrosusjedstva nema alternativu, a Hrvatska kao sljedeći član Evropske unije će ostati partner država regiona i promoter evropskih integracija."
"Zalagaćemo se da dalje širenje EU. Takođe, nećemo otvorena bilateralna pitanja koristiti za uslovljavanje pojedinih država za napredak u europskim integracijama", kazao je Josipović.
Državnici regiona su ponovili zajedničko opredjeljenje za europske integracije, kao jednog od preduslova prosperiteta i stabilnosti.
Oni su pozdravili regionalni pristup u borbi protiv organizovanog kriminala.
Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da će predsjedavanje Srbije biti u funkciji unapređenja regionalne suradnje, kao i širenja zajedničkih aktivnosti na planu borbe protiv organizovanog kriminala.
On se založio za unapređenje povjerenja u regionu.
"Gdje god možemo treba da pomažemo jedni drugima", kazao je predsjednik Srbije.Boris Tadić.
Audio: Hina - SEECP