PUBLIKACIJA O SV. LEOPOLDU BOGDANU MANDIĆU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. rujna 2011. - 0:58
Autor: 

Povodom 145 godina od rođenja sveca Leopolda Mandića sinoć je promovirana publikacija "Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića" autora Lazar Seferovića i Mateja Pašeta.
Publikaciju su predstavili don Anton Belan generalni vikar Kotorske bisupije, knjizevnik Vujica Ognjenović, novinar Minja Bojanić i nakladnik Goran Čolović.

Predstavljajući publikaciju don Anton Belan je kazao da je prepoznao jedno hagiografsko turističku publikaciju, kao novost u suvremenoj publicistici. Autori nas uz brojne fotografije na lagani i vizuelan način upoznaju sa povješću i ljepotom jedne duše, upoznaju sa povješću jednog grada i regije sa mentalitetom ljudi i prirodnim ljepotama te na taj način upoznajemo jednu sredinu u kojoj je stasao svetački lik Leopolda Bogdana Mandića.
Pored obilja informacija o životu ovog sveca, pomorskoj tradiciji njegove obitelji u Herceg Novom, događajima koji su uticali na njegov životni put, odlasku u Italiju, životu u Padovi, Rimu, njegovim boravcima u Herceg Novome 1905 i 1927. godine, autori su ovu knjigu upotpunili i drugim pričama povijesti o Herceg Novom i Boki Kotorskoj sredinom 19. stoljeća, o ambijentu grada Herceg Novog i okoline iz Lopoldove mladosti, o bokeškom višestoljećnom ekumenizmu. Publikacija obiluje kvalitetnim i rijetkim fotografijama kuće u kojoj je ovaj svetac rođen, o njegovim roditeljima, braći i sestrama sa kojima je Bogdan Mandić rastao, fotografijama bogomolja u kojima je ovaj božji čovjek počinjao svoj put prema uzvišenoj svetosti.
Publikacija"Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića" biće objavljena u Hrvatskoj a publikacija će biti prevedena na italijanski i engleski jezik.
Leopold Bogdan Mandić proglašen je svetim 16. listopada 1983 godine a Ivan Pavle II ga je opisao kao svećenika koji je imao tako snažan ekumenski duh da se kao žrtva prikazao Bogu, za uspostavu jedinstva među ljudima i vjernicima različitih konfesija.
Audio: Don Anton Belan

Audio: Književnik Vujica Ognjenović

Audio: Nakladnik Goran Čolović

Audio: Publicista Minja Bojanić