PROSLAVLJENA LEPANTASKA BITKA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. listopada 2011. - 10:48
Autor: 

Brojnim svečanostima sinoć je na Krku obilježena 440.obljetnica Lepantske bitke. Filatelističko društvo Grada Krka izdalo je ovom prigodom omotnicu s motivom galije trireme "Cristo Ressussitato" koja je učestvovala u bitki dok je Hrvatska pošta za ovu priliku izdala žig sa natpisom "440 godina od sudjelovanja Krčke galije u bitci kod Lepanta". Sve poslate pošiljke sa krčke pošte juče bile su žigosane tim žigom.
U galeriji "Decumanus" izložbu Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave od 1420. do 1797. godine" s naglaskom na galiju "Sv. Tripun" koja je učestovala u bitki, otvorio je gradonačelnik Grada Krka Dario Vasiljić, koji je izrazio zadovoljstvo na kulturnoj suradnji gradova Krka i Kotora koji kroz svoju bogatu povjest imaju što pokazati široj kulturnoj javnosti.

U ime domaćina prisutne su pozdravili ravnateljica Centra za kulturu Grada KrkanMaja Parentić i predsjednik Udruženja crnogoraca Primorsko-goranske županije Ljubo Radović.
Brojnim zvanicama izložene exponate predstavila je ravnateljica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević koja je kazala "zadovoljstvo nam je prikazati dio exponata koji su doplovili iz grada Kotora koji je prava starinska dvorana u kojoj sija punim sjajem palača Grgurina iz 18 stoljeća, ovi exponati su doplovili zahvaljujući dobrim ljudima koji prepoznaju da kultura nema granica".
U sklopu izložbe prikazan je i film o Bokeljskoj mornarici.
Telegram čestitke povodom ovog značajnog događaja i želje za dalju uspješnu suradnju Centru za kulturu Grada Krka s Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor poslao je Ministar kulture Hrvatske mr.Jasen Mesić.
Izložba će biti otvorena do 28. listopada a organizatori izložbe su Grad Krk, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Centar za kulturu Grada Krka, Filatelističko društvo Krka i Udruženje crnogoraca Primorsko-goranske županije.
Pokrovitelji izložbe su Ministarstva kulture Hrvatske, Ministarstva kulture Crne Gore, Primorsko-goranska županija i Grad Krk.
Na svečanom koktelu predstavljena je knjiga "Pomorstvo Boke na slikama Bazija Ivankovića" autora Željka Brguljana čiji je nakladnik Bokeljska mornarica 809 Zagreb.
U sklopu obilježavanja 440. obljetnice u Krčkoj katedrali će se služiti misa za sve poginule u Lepantskoj bitki a omogućeno je i razgledavanje groba zapovjednika galije "Cristo Ressussitato" Ljudevita Čikute do 14.listopada.
Audio: Gradonačelnik Krka Dario Vasilić

Audio: Ravnateljica Centra za kulturu Krk Maja Parentić

Audio: Ravnateljica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević

Audio: Predsjednik udruženja Crnogoraca P-g županije Ljubo Radović