"OTVORENI DANI" U EU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 14. listopada 2011. - 13:30
Autor: 

Gradonačelnica Općine Kotor Marija Ćatović, učestvovala u radu devete manifestacije „Otvoreni dani - Evropska nedjelja regiona i gradova", koju su organizirali Komitet regiona EU i Direkcija za regionalnu politiku Europske komisije u Briselu
„Otvoreni dani" okupili su predstavnike iz čitave Europe, donosioce odluka na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, kao i predstavnike biznis sektora, organizacija civilnog društva i investitore.

Predstavnici Evropske komisije, Jadransko-jonske inicijative, Jadranskog Euroregiona i IPA; te državnih i lokalnih vlasti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske razgovarali su o Jadransko-jonskom makroregionu, kao novom okviru prekogranične suradnje, kaze se u priopćenju iz kabineta gradonačelnice.
"Na ovoj značajnoj manifestaciji dobili smo i iskoristili izuzetnu priliku da predstavimo kako našu općinu, tako i interese lokalne samouprave Crne Gore pred europskim kolegama i potencijalnim donatorima. Takođe, „Otvoreni dani" su svim učesnicima pružili mogućnost da se bliže upoznaju sa aktivnostima koje su europski gradovi i opštine sprovodili i sprovode u cilju euro-integracija. Iskustva su dragocjena, jer nas upućuju na neophodnost intenzivnijeg uključivanja u EU aktivnosti na nacionalnom nivou, kao i dalju promociju evropskih vrijednosti" naglasila je gradonačelnica Ćatović, po povratku iz Brisela.