Otvoreni 13. Don Brankovi dani muzike

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 12. srpnja 2014. - 10:40
Autor: 

Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska

Koncertom "Muzika za sva doba", u Centru za kulturu "Nikola Đurković" u Kotoru, sinoć su svečano otvoreni 13. Don Brankovi dani muzike.

Don Brankove dane muzike otvorila je gradonačelnica Kotora, Marija Ćatović.

"Želim večeras zajedno sa vama da se prisjetim izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca, don Branka Sbutege, koji je svoj neizbrisivi trag utkao u ime i srž Kotor Art-a kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Nikad se u kamen ili papir ne uspije utisnuti koliko u živo ljudsko srce, zapisao je don Branko" - kazala je  Ćatović.

Koncert je započeo nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska, izvedbom Corellijeve "Svite za gudače".

Kao solista uz Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je svjetski poznati violinista Stefan Milenković, koji je izveo „Četiri godišnja doba" kompozitora Antonija Vivaldija.

Stefan Milenković je ispričao jednu zanimljivost vezanu za violinu "Gvarneri",  koja se našla u njegovim rukama. Naime, Vivaldi je napisao i kompletirao "Godišnja doba" 1725. godine, dok je violina napravljena 1726. godine.

Riječ je o modelu iz 1726. iz radionice Gvarnerija del Đezua, koji je Ivon Prnjat, supruga Steva Prnjata iz Herceg Novog, prije gotovo pet decenija, ustupila Radio Titogradu uz simboličnu novčanu nadoknadu. Gvarnerijevih violina ima svega osamdesetak u svijetu.

Na 13. Don Brankovim danima muzike bit će održano 15 koncerata na kojima će do 13. kolovoza nastupiti umjetnici iz 20 zemalja.

Dio sinoćnje atmosfere možete doživjeti kroz našu fotogaleriju.