BEBIĆ: IZVRSNI ODNOSI RH I CRNE GORE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. listopada 2011. - 10:21
Autor: 

Hrvatska i Crna Gora imaju izvrsne odnose, a sporno pitanje oko granice riješit će u duhu prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa, izjavio je danas u Podgorici predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon susreta sa svojim domaćinom predsjednikom crnogorske skupštine Rankom Krivokapićem.
"Odnosi između Hrvatske i Crne Gore su izvrsni, imamo nekih problema koje još trebamo riješiti oko granice, međutim mi smo kao civilizirane zemlje prihvatile način kako ćemo to riješiti u prijateljskom i dobrosusjedskom duhu", rekao je Bebić koji boravi u službenom posjetu Crnoj Gori.

Krivokapić je izjavio da su teme razgovora bili svi aspekti bilateralnih odnosa te da su zaključili da treba pojačati gospodarsku suradnju.
"Hrvatska i Crna Gora imaju dobre političke odnose i treba učiniti sve da i gospodarski postanu takvi", kazao je Krivokapić.
Govoreći o euroatlantskim integracijama, Bebić je rekao da Hrvatska nudi svoju pomoć zemljama u regiji na putu približavanja EU, ali da nikome neće ništa nametati, jer ne želi biti "ničiji stariji niti mlađi brat" nego surađivati u onoj mjeri u kojoj za to postoji interes i želja.
Krivokapić je kazao da su "ovo dani ponosa za Hrvatsku i Crnu Goru", misleći pri tom na skoro hrvatsko potpisivanje Ugovora o pristupanju EU predviđeno za 19. prosinca, dok će Crna Gora otvoriti pregovore s Unijom.
Što se tiče nacionalnih manjina, Bebić je zahvalio Crnoj Gori na donošenju izbornog zakona koji je omogućio da hrvatska nacionalna manjina ima svog zastupnika u Skupštini.
"Mi u Hrvatskoj smatramo da su manjine poveznica i prednost, a ne teret međusobne suradnje", kazao je Bebić.
Predsjednik Hrvatskog sabora također se sastao s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Audio: Luka Bebić - Predsjednik Sabora RH