Dux domaćica: Bokeški brodet

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 10. veljače 2015. - 9:43
Autor: 

Drage moje domaćice, pasaje nam ova zima pomalo, dan je sve duži od Tripundana, kažu svaki dan za onoliko za koliko kokot preskoči preko praga. To će reći da idu lijepi dani, kad ćemo počet misliti kako se trsit teške, mrsne hrane i pripremit liniju za predstojeću ljetnu sezonu. Vječita muka ljepšeg spola, i svake godine ista pjesma.

Ali mi je palo na pamet da možda iskoristimo post koji počinje za 7 dana, i da nam to bude poticaj da pročistimo organizam i malo kalamo. I onda pomislih, ajmo parićat nešto riblje, a da nije orada, brancin, hobotnica, jer bi nas tim tempom ovaj post doveo do bankrota. A što mislite o bokeškom brodetu?

Brodet je inače  nastao kao siromašno jelo ribara, znači sve one manje ribe, oštećene ili one koje se nisu uspjele prodati radile su se na brodet.

Ako krenete po Internetu tražiti rićete za brodet, naići ćete na raznovrsne prijedloge, na brodet od grdobe, škampi, sipe, lignje, škrpine,gruja, brancina, palamide,  a evo kažu da je najljepši brodet od raznovrsne ribe. Ali ne kažu da to dosta i košta. A okle siromašnome čovjeku kome je potrošačka korpa 2 puta veća nego prosječna zarada para da za jedan objed kupi 3-5 vrsta ribe?

Zato se brodet u Boki kotorskoj pravi najčešće od  samo jedne vrste ribe, a obično su to gavice ili  sarduni, ali  s obzirom da su se u Boki kotorskoj ribolovom mrežama bavili ribari iz Mula,  Prčanja,  Krašića, Baošića recept je sigurno došao iz neke od tih ribarskih kuća, a zatim se proširio i po celoj Boki kotorskoj. 

Brodet od sarduna je nastao iz nužde, jer su ribari, kada bi u mrežu uhvatili kvalitetniju i krupniju ribu, za nju imali sigurne kupce i dobijali su više para, te je nikada nisu za sebe zadržavali. Gavica , najsitnija plava riba koja se hvata mrežom  je također bila dobro plaćena, jer se ta riba ne čisti i može se odmah baciti na prosulju . Sardela je kvalitetna plava riba koja je bila dobra za gradele , pa je uvijek ostajalo najviše  sarduna od koga su ribari sebi pravili brodet. 

Gruj  je najmnogobrojnija riba u našem zaljevskom moru i veoma se lako lovi, bilo na udicu ili u vršama, pa je samim tim  on često  bio sastavni deo brodeta, a onda je tako i došlo do izreke - Bez gruja nema brodeta. 

 

Ja ću ovoga puta pisati o brodetu od sarduna, a vi po svojemu  guštu i mogućnostima odaberite koju ribu ćete parićat. Dakle, potrebno je:

-         Kilo do kilo i po sarduna  (zavisi spemate li za 4 ili više osoba)

-         Pola kila do kilo čipule

-         4-5 špica luka česna,

-         Maslinovo ulje,

-         Bijelo vino

-         So, papar,konzerva, lovorov list, petrusin,

-         Vegeta i slatka crvena paprika po želji

 

Na zagrijano maslinovo ulje izdinstati na kockice sjeckanu čipulu, dok ne postane staklasta. Dodati i sitno sjeckan luk česan.

Na to dodati nabrojane začine, osim petrusina koji se stavlja pred sami kraj kako bi zadržao svojstvo. Potom poređati ribu i zaliti s pola litre  vode, decom  bijelog vina i 3 supene ožice ostike (vinske).

Stavite na jaku vatru dok ne provri, a onda kuhati na umjerenoj vatri minimum 2 i po, 3 ure. Brodet je bolji što se duže kuha. Ali je vrlo važno da se tijekom kuhanja ne miješa, nego se teća svako malo lagano protrese. Prije nego što ćete isključit ploču, u brodet dodajte sitno sjeckan petrusin.

Brodet je inače jelo koje je odlično i studeno, poput marinade i bez problema može danima stajati u hladnjaku. Služi se uz palentu.

Drage domaćice, ovo jelo koje je nekad bio pjat za siromahe, danas je uvršten u menije mnogih renomiranih i modernih restorana. A nama je na ponos što smo i ovu rićetu sačuvali od zaborava i što nam kuće još odišu mirisom brodeta.

Audio: 
Dux domaćica: Bokeški brodet