Stađun je od tikvica

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. lipnja 2015. - 9:34
Autor: 

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina.Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ukratko, zdravstvene dobrobiti tikvica:

  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenju
  • snizuju razinu kolesterola
  • čiste crijeva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • potiču libido
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji s njome pripremaju kruh, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Kod nas u Boki ih najčešće spremamo tanko isfetane, pohovane ili samo uvaljane u brašno i prigane, vrlo često s balancanom u paru, te tako slavimo ovaj mediteranski povrtni dvojac.

Popis jela koja s njom možete pripremati je dugačak. Možete ih jesti pohovane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.

Za danas smo vam izdvojili recept za zapečene tikvice.

Potrebno je:

- kilo tikvica

- brašno, so, maslinovo ulje

- 30 deka pamidora

- 1 čipula

- 1-2 špice luka česna

- 35 deka mljevenoga mesa

- papar, na vrh noža, so

- 10 deka sira

Isjeći tikvice, posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Prigati na ulju dok ne dobiju tamno žutu boju.
Izvadit ih na kužinsku kartu (ubrus) kako bi popila višak ulja pa potom ih poredati u vatrostalni sud.
Dodati isječene pamidore.

Posebno popržiti isjeckanu čipulu, luk česan, mljeveno meso sa začinima (otprilike 5min) i sipati preko složenih tikvica. Po vrhu izgratati sir. Zapeći u zagrijanoj pećnici nekih 5 - 10min.

 

O tikvicama i balancanama će biti još riječi, jer je to ljeti mnogima omiljen obrok, pa i da dobijete ideju na koji ih način parićati.
A nećemo se jedit i da nam pošaljete koji recept, dobro ste nam došli.

Drage domaćice, pripreklo jest i kužine nam i nisu najmilije prostorije u kući, ali nešto se jest mora.

Do sljedeće domaćice, dobar vam tek!

Audio: 
Domaćica - tikvice