“Vjerni Tivtu” za bolju budućnost Tivta

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 04. travnja 2016. - 10:53
Autor: 

Tribina Hrvatske građanske incijative održana je jučer u Domu kulture “Anto Počanić” u Gradiošnici. U prepunoj dvorani Doma kulture govorili su: predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, predsjednik Općinskog odbora HGI-ja Tivat, Ilija Janović; predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” Adrijan Vuksanović, kao i parlamentarna zastupnica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević.

Skup je počeo minutom šutnje u znak poštovanja svih preminulih članova HGI-ja.

Na početku, nazočnima se obratio Ilija Janović, koji je izrazio zadovoljstvo što se tribina održava u Domu kulture čija je rekonstrukcija započeta za vrijeme mandata HGI- ja od 2009. do 2012.

“Mi smo apsolutno prepoznati u zajednici, kako u Tivtu i Kotoru, tako i u državi Crnoj Gori. Svjedoci ste da dobivamo brojna priznanja kako od Crne Gore tako i Republike Hrvatske. Daje nam za pravo da kažemo da smo jedini autonomni, legalni predstavnici hrvatske manjine u Crnoj Gori. Ciljevi našeg programa su ono što smo osluškivali i što smo radili u mandatu kao opozicija u Tivtu. Dali smo konstruktivan doprinos sa svojim prijedlozima”, rekao je Janović.  Janović je također istakao kako su posjeti brojnih visokih dužnosnika dokaz potpore i vrednovanja svega onoga što Hrvatska građanska inicijativa radi za dobrobit hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

“Nikada nije kao u ovom trenutku potrebno zajedništvo. Mi smo garant sigurne i stabilne vlasti u Tivtu, izvršne i zakonodavne. Vjerni smo Tivtu, to je naš odnos vjere, odnos dobrog domaćina prema svom gradu i potrebama svoje zajednice”, dodao je Janović.

Nakon Ilije Janovića, nazočnima se obratila Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore: “Ovdje smo prvenstveno zbog vas, da čujemo vaše problem i pokušamo pomoći u njihovom rješavanju. To ćemo i dokazati 17. travnja kada će građani Tivta zaokružiti broj sedam, jer su prepoznali naš rad”.  Ministrica je također istakla da će građani Tivta zaokružiti broj sedam isključivo zbog toga, jer su preoznali rad HGI-ja. Kao dio vlasti, HGI bi nosio i dio odgovornosti za svoj rad. Ona ističe kako je uvjerena da imaju kvalitetan kadar, koji će opravdati svoj položaj i svoje djelovanje. Ciljevi HGI-ja su ciljevi boljitka Tivta, ciljevi za dobro našeg grada gdje ima prostora za više i bolje, a ka tome će i težiti.

„Kad dođem ovdje, uvijek u svijesti nosim ploču koju su naši preci postavili na crkvi svetog Petra. Smatram da smo upravo mi potomci onih koji su tu ploču postavili. Oni su živjeli u jednom dobu, mi u drugom, ali i za njih i za nas je bitno da reperezentiramo svoje nacionalne odrednice. Ova dvorana je večeras mala, a to predstavlja odraz naše snage. Sada smo složni i snažni. Ta naša snaga će se najbolje valorizirati 17. travnja. Bit će to još jedna velika naša pobjeda.  Mi smo relevantni sugovornici s dužnosnicima, kako iz Crne Gore tako i iz Hrvatske. Svakodvnevna komunikacija s visokim dužnosnicima iz Zagreba i Podgorice potvrđuju našu snagu i značaj. Hrvati su u svojoj prošlosti oplemenili ovaj prostor. Ostvarili smo mnogo toga. Ali, u današnjem vremenu mi moramo imati jako političko biće. Uvjereni smo u veliki izborni rezultat i to naše uvjerenje nije plod našeg praznog optimizma. Sigurno ćemo biti dio vlasti i ne samo to, imat ćemo značajnu političku težinu. Mnogo toga se lijepog dogodilo u Tivtu. Ali, naš opozicijski status se odrazio na funkcioniranje Tivta. Ulaskom u vlast Hrvatske građanske inicijative, Tivat će dobiti još jedan zamah, još jednu novu energiju kako bi ovdje bilo još bolje“, naglasio je Adrijan Vuksanović.   

Poslanica Ljerka Dragičević je izrazila zadovoljstvo što je Dom kulture u Gradiošnici saniran, te se nada u boljitak i svega planiranog nakon izbora, te je istakla da će se i dalje truditi da rješavaju probleme građana koliko god su u mogućnosti.

Među brojnim posjetiteljma skupa, nazočio je i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Hrvoje Vuković, koji je poželio mnogo uspjeha na predstojećim izborima i istakao izuzetnu potporu svemu urađenom, kao i onome što je u planu.
Nazočni su imali priliku razgovarati s čelnicima HGI-ja o problemima s kojima se susreću kao i mogućnošću njihova rješenja u što bližoj budućnosti.