34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival: Najbolji novi europski filmovi na Forte Mare

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 27. srpnja 2021. - 9:47
Autor: 

Na tvrđavi Forte Mare ćete od 2. do 7. 8. imati priliku pogledati najbolje od europskog filma, u okviru 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala. Na jedinstvenoj novskoj otvorenoj pozornici bit će prikazani filmovi iz selekcije Mreže festivala Jadranske regije i programa Kino Europa.

Selekcija Mreže festivala Jadranske regije novost je na Festivalu. U okviru ovog programa biće predstavljena neka od najzanimljivijih ostvarenja europske kinematografije iz ove godine, koja će se boriti za nagradu publike regije - Adriatic Audience Award.

Filmove su odabrali selektori četiri regionalna festivala koji su članovi Mreže: Izeta Građević - Sarajevo Film Festival (BiH), Lana Matić - Zagreb Film Festival (Hrvatska), Stefan Ivančić - Festival autorskog filma (Srbija) i Ivan Bakrač - Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora).

U okviru Mreže na Forte Mare ćemo gledati sljedeće filmove:

- Dan nakon otvaranja festivala, 2. 8. u 23.15 h bit će prikazano ostvarenje Malo tijelo (Small Body) talijanske redateljice Laure Samani. Bolna bajka prvi je dugometražni film ove autorice, koji je premijerno prikazan u selekciji Nedjelja kritike na ovogodišnjem festivalu u Kanu.

- Turski film Čuvar brata svog (Brother's Keeper) bit će prikazan 3. 8., od 23.20 h. Ostvarenje nagrađivanog turskog redatelja Ferita Karahana priča je o prijateljstvu, borbi s birokratskim preprekama represivnog režima, osjećaju krivice i tajnama koje izlaze na vidjelo.

- Ljudski faktor (Human Factors) je ostvarenje čiju režiju i scenarij potpisuje redatelj Roni Troker (Ronny Trocker). Ovaj film otkriva krhkost istine i moć individualne perspektive, kroz priču o misterioznom napadu na kuću jedne obitelji. Bit će prikazan na tvrđavi Forte Mare 4. 8. od 23.15 h.

- Film Časovi njemačkog (German Lessons) na programu je 5. 8. od 22.30 h. Režiser i scenarist je Pavel G. Vesnakov, kojem je ova bugarsko-njemačka koprodukcija prvi dugometražni film. Priča prati srednjovječnog Nikolu koji donosi odluku napustiti težak život u rodnoj Bugarskoj i preseli se u Njemačku, a dan prije polaska pokušava da popravi odnose sa svojim bližnjima.

- Dan kasnije, 6. 8. od 23 h bit će prikazan fim Prirodno svjetlo (Natural Light) mađarskog redatelja i scenariste Deneša Nađa (Dénes Nagy). Radnja filma smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata, u okupirani Sovjetski savez, i prati mađarskog farmera postavljenog za kaplara u specijalnoj vojnoj jedinici, koji će se morati osloboditi strahova i preuzme komandu, dok tone u kaos koji ne može obuzdati.

- Posljednjeg dana Festivala, 7. 8. na Forte Mare bit će od 22.30 h prikazano ostvarenje Neprijatelj (The Enemy) belgijskog redatelja i scenariste Stefana Štrekera (Stephan Streker). Kroz priču o istaknutom političaru koji je optužen za ubistvo svoje supruge, autor postavlja gledaoce u položaj porote i potiče nas da preispitamo svoja unutarnja uvjerenja.

Filmovi iz ovog programa bit će prikazani na redovnim izdanjima sva četiri festivala koji su dio Mreže festivala Jadranske regije, a odluka o najboljem bit će donijeta sabiranjem glasova publike svih gradova. Mreža festivala Jadranske regije podržana je kroz program Kreativna Europa.

Kino Evropa: Iz Kana i Berlina u Herceg Novi

Na tvrđavi Forte Mare očekuje nas i Kino Europa, filmovi koji su u protekloj godini postigli uspjeh na renomiranim festivalima. Selektor ovog programa je Ivan Bakrač, crnogorski redatelj koji je i selektor dugometražnih igranih filmova i ko-selektor ostvarenja u okviru Mreže festivala Jadranske regije.

Sve projekcije programa Kino Europa počinju u 21 sat, a filmovi su sljedeći:

- Najgora osoba na svijetu (The worst person in the world) film je norveškog redatelja i scenariste Joakima Trira (Joachim Trier) koji je premijeru imao ove godine u Kanu, a na Forte Mare će biti prikazan 2. 8. Njegov najnoviji film prikazuje četiri godine iz života Džuli, mlade žene koja plovi mutnim vodama svog ljubavnog života, bori se da pronađe put u karijeri i spozna sebe.

- Benedeta (Benedetta) reditelja Paula Verhovena (Paul Verhoeven), poznatog po filmovima Robokap (RoboCop, 1987.) i Totalni opoziv (Total Recall, 1990), zakazan je za  3. 8. Ova biografska drama govori o sestri Benedeti Karlini, kaluđerici iz 17. stoljeća koja je smatrana vizionarkom, a kasnije optužena za homoseksualnost. Film je zasnovan na romanu povjesničarke Džudit Braun iz 1986. godine.

- Najnoviji film talijanskog dobitnika Zlatne palme, redatelja Nanija Moretija (Nanni Moretti) Tri sprata (Three floors) bit će prikazan 4. 8.. I ovo ostvarenje premijeru je imalo na ovogodišnjem Kanu, a riječ je o ekranizaciji romana izraelskog pisca Eškola Neve, s tim da je radnja premještena iz Tel Aviva u Italiju. Ovo je priča o tri buržujske obitelji koje žive u istoj zgradi, a sve prolaze kroz određene patnje.

- Dan kasnije, 5. 8. na programu je Mala mama (Petite Maman), francuski film redateljice i scenaristice Selin Sjama (Céline Sciamma), prepoznatljive po ostvarenjima koja za temu imaju fluidnost polova i seksualni identitet djevojaka i žena. Drama Mala mama premijerno je prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu. Djevojčica Neli vodi nas kroz priču o djetinjstvu, prijateljstvu i majčinstvu.

- Posljednje u nizu ostvarenja na programu selekcije Kino Europa je film Jagnje (Lamb) koji će biti prikazan 6. 8. Ovo je debitantski igrani film islandskog redatelja Valdimara Johansona (Valdimar Jóhannsson) koji je ove godine u Kanu osvojio Specijalnu nagradu za originalnost u selekciji Izvjestan pogled. Mračna bajka prati par koji živi na ruralnom Islandu i nakon alarmantnog otkrića suočava se s posljedicama prkošenja volji prirode.

Svake večeri na Forte Mare prvi film bit će iz selekcije Kino Europa, a drugi iz Mreže festivala Jadranske regije, s izuzetkom posljednje večeri, 7. 8. kada će biti prikazan jedan film iz programa Mreže.

Cijena karte za jednu večer iznosi 4 eura. Festival će biti organiziran uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Općina Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.