ArtEco – ekološki projekt KotorArt Don Brankovih dana muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. travnja 2019. - 8:25
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju s  pričom o ekologiji nakon prošlogodišnjeg festivala kada su upravo ekologija, održivi razvoj i očuvanje životnog okoliša  bile ključne teme. Ovogodišnje akcije kreću već od travnja, s ciljem podizanja svijesti prije svega mladih ljudi, o prirodi koja nas okružuje i značaju njenog očuvanja.

Aktivnosti počinju obilježavanjem Svjetskog dana planeta Zemlje 22. 4.,  akcijom pod nazivom “Naša ekološka pjesma” u suradnji sa d.o.o. “Školjke Boke”, na čelu s ekologom i uzgajivačem, Nevresom Đerićem. Na eko plantaži „Školjke Boke“ u Orahovcu, uz sudjelovanje  učenika i profesora kotorskih škola, pored akcije čišćenja i košenja obale od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, bit će organiziran  i ekološko-praktični sat  o aktivnostima kompostiranja, suhog zidanja ponti i mandraća, kao i kratko predavanje, prezentacija i degustacija organskih morskih proizvoda iz crnogorskog mora. Akcija se organizira  od strane d.o.o. “Boka Gard” i d.o.o.“Školjke Boke”, u suradnji s  Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Gimnazijom Kotor, Pomorskom školom Kotor, Osnovnom školom “Savo Ilić”, Osnovnom školom “Njegoš”, Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” i AD Napredak.

Ova akcija je prvi korak projekta ArtEco, koji će se održavati od travnja  do kolovoza i podrazumijeva tri tipa aktivnosti - Nauči!  Aktiviraj se!  i  Stvaraj!, koje doprinose usvajanju pozitivnih vrijednosti neophodnih za održivi razvoj društva.

„Segment Nauči! donosi interaktivne razgovore o ekologiji kroz ekološke sate, dok se segment Aktiviraj se! zasniva na obilježavanju svjetskih dana planete Zemlje, vjetra i Sunca kroz akcije čišćenja priobalja, kulturno-ekološke šetnje i upoznavanje prirodne i kulturne baštine Kotora i Boke. Segment Stvaraj! podrazumijeva umjetničke radionice u kojima mladi kroz svojevrsnu umjetničku reciklažu prikupljenog otpada, izrađuju umjetničke instalacije, grade neobične muzičke instrumente i pripremaju performans „Svijet je muzika“ 13. avgusta, kojim će se završiti ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike.   Uvezivanje teme ekologije sa umjetnošću nije nova praksa za KotorArt Don Brankove dane muzike. Prošle godine, na svečanom otvaranju festivala 13. jula premijerno je izvedeno djelo Ramba Amadeusa „Pasija po Steli“, porudžbina festivala  sa tematikom ekologije, potom su održana koncertna predavanja „ClimateKeys“ u saradnji sa Institutom za biologiju mora, realizovana je prva podvodna izložba u saradnji sa udruženjem “Svet ronjenja”, a nakon akcije čišćenja priobalja i podmorja, ovaj niz programa završen je perkusionističkim performansom „Boka naša nasušna“. Osim samog zadovoljstva što našu sredinu možemo učiniti ljepšom i korisnijom za naredne generacije, družićemo se, slušati zanimljiva predavanja, provoditi vrijeme u prirodi i degustirati morske proizvode uz muzički program mladih kotorskih muzičara. Nakon akcija u aprilu i maju, pripremamo mnoštvo radionica koje će kulminirati na samom kraju festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike u avgustu. Pozivamo sve da budu dio ove priče koja čini naš Grad ljepšim i dragocjenijim „ – istakli su iz PR službe Međunarodnog festivala KotorArt.

 Sve aktivnosti projekta ArtEco možete pratiti na internet stranici www.kotorart.me, ili na profilima festivala na društvenim mrežama.