Biti slobodan bez predrasuda

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. svibnja 2015. - 10:18
Autor: 

Sinoć je u Galeriji ljetnikovca Buća NVO Galaxy iz Tivta organizirala tribinu pod nazivom „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Boki sa akcentom na bogatstvo različitosti“, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

 Na početku večeri nazočnima se obratio Admir Bećirović, predsjednik NVO Galaxy : „Izražavam dozu zadovoljstva što smo ovdje na lokalnom  i nacionalnom nivou već sada prepoznati  kao relevantni, konstruktivni i kadrovski sposobni da realizujemo projekte od značaja. Naši relizovani projekti su uglavnom do sada bili fokusirani na čuvanje i snaženje našeg identiteta i svih onih vrijednosti koje nas čine različitim, a društvo u cjelini  bogatijim“.

Prof. dr. Šerbo Rastoder je istaknuo: „Vaše je ono što prepoznate kao svoje. Baština je naša u onom dijelu i onoliko koliko je prepoznamo kao svoju. Prepoznati kao svoju znači - njegovati je, promovisati, biti tolerantan u odnosu na druge, tražiti od drugih da budu tolerantni u odnosu na vas. Priča o toleranciji ima smisla samo ako dolazi od  većine. Područje Boke kotorske je  jedno prekrasno područje, koje je prije svega multikulturno, zahvaljujući  nekim događajima i posljedicama istorijskog razvoja. Zdrave i sposobne zajednice multikulturalizam prepoznaju kao prednost, a prepoznati ga kao prednost je moguće jedino ako prepoznaš ono drugo“. Profesor Rastoder se također osvrnuo na povijesne činjenice  i  bogatstvo koje nam je ostavljeno, ali je pitanje kako ćemo „iskoristiti“ pruženo i hoćemo li biti svjesni kulturnog bogatstva koje Boki ne može nitko osporiti.

Prof. Vuk Čvoro, koji je arhitekt, iz NVO „Sinergija“ je također istaknuo: „ Bavimo se  projektima valorizacije kulturnih dobara i brigom o  kulturnim nasljeđu.  Prof. Čvoro nam je približio temu turske  fortifikacione arhitekture u Herceg Novom, te objasnio na primjerima razdoblje od 1479., pa do 1687., na primjeru ovoga grada koji je uvijek imao svoju bogatu povijesnu priču.

Gospodin Đorđe Trajčevski, predstavniK NVO sektora u Tivtu  se obratio posjetiteljima:„ Ovo je multietnička regija koja opstaje vekovima. Narod je ovde svedok raznih epoha, ali društvo u Boki kotorskoj bi se moglo opisati kao tolerantno i oslobođeno steorotipa i predrasda. Ne postoji apsolutna kultura jednog naroda. Ona je uvijek multikulturalna. Ne postoji čista kultura“.

Trajčevski je istakao da moramo biti tolerantni, da bi spoznali sebe, a samim tim i druge. Različitost predstavlja multikulturalnost. Kulture u Boki  žive jedne  pored drugih, a time smo svi  bogatiji. Spoznati druge, produbiti saznanje o sebi, moći razumjeti i prihvatiti druge koliko god bili različiti – tu leži čitavo bogatstvo postojanja. Shvatiti drugoga pripadnika i prihvatiti ga bez predrasuda. „Ne govoriti o drugima, nego s drugima“.

Na kraju večeri nazočnima se obratio prof. Neven Staničić, koji je istakao da se moramo oduprijeti strahu. Strahu od nepoznatog. Strahu od drugoga pojedinca. Ne zazirati od različitog. Osloboditi se prema drugima i početi mijenjati način razmišljanja.

Ako oslobodimo sebe nekih strahova, koji zaista nisu osnovani, oslobodit ćemo se i prepustiti drugima bez razmišljanja  i samim tim doprinijeti boljem suživotu svih nas.