Blagdan Gospe od Anđela u Verigama

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. kolovoza 2020. - 9:18

Blagdan Gospe od Anđela u nedjelju dostojanstveno je proslavljen 2. kolovoza u istoimenoj crkvici koja se nalazi na tjesnacu Verige. Ovo je ujedno bila prilika spomenuti se pete obljetnice od kada je kapela temeljito obnovljena (2015. g.) i otkada vjernici iz Perasta, Risna, Lepetana, Tivta i Mula dolaze ovdje pomoliti se i zahvaliti Gospi za njezin pomoć i zagovor kojim ih prati. Ove godine okupilo se četrdesetak vjernika koji su uz poštovanje mjera NKT-a sudjelovali na svetoj misi.

Župnik mons. Srećko Majić pozdravio je vjernike i zahvalio im na dolasku i potaknuo ih na pobožno sudjelovanje u euharistijskom slavlju. Prigodnu propovijed uputio je mladomisnik don Željko Pasković koji je potaknuo vjernike da budu hrabri podsjetivši ih da je upravo ta crkvica u kojoj se nalaze, kroz stoljeća bila svjedokinjom potresa, ratova, bolesti i svakovrsnih nevolja naroda koji dolazi u nju tražiti utjehu i pomoć. Sve je te i brojne druge izazove crkvica prebrodila, te danas  u svom obnovljenom sjaju daje nadu kako će i sadašnja nevolja proći. “Vidim da svi nosite maske i to je dobro i pohvalno što poštujete naredbe NKT-a, ali vas potičem da poštujete i one zapovjedi koje su nam bitne za život vječni. Deset Božjih zapovjedi nisu teške ali ih često zaboravimo i preko njih pređemo uzdajući se u Božje milosrđe. Kao što se štitimo od virusa, tako se trebamo štititi od grijeha, kojeg trebamo izbjegavati, ne trebamo misliti da ćemo time nešto izgubiti, upravo suprotno dobit ćemo puno više, tek tada ćemo okusiti punino života”.

Crkvica Gospe od Anđela nalazi se u najužem dijelu zaljeva, na južnom rtu tjesnaca Verige i predstavlja rijedak i lijep primjer crkveno-fortifikacijske arhitekture. Crkva je naime zaštićena visokim kamenim zidovima s puškarnicama, što govori o njezinoj obrambenoj ulozi u prošlosti. Današnji izgled dobila je u 15. i 16. stoljeću, iako nije isključeno da je prvobitna crkvica starija. Zub vremena, potresi, i različiti vandalski čini, ostavili su kao posljedicu velika oštećenja na crkvici, a zauzimanjem braće Bujkovića iz Grblja, brojnih darovatelja i župnika mons. Srećka Majića, crkva je 2015. godine u potpunosti obnovljena, te je o njezinoj povijesti i obnovi izdana i prigodna knjiga.

Autor: Kotorska biskupija