Blagoslov slike i predstavljanje laičkog bratstva bl. Ozane

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. veljače 2015. - 13:51

Zagreb, 4.2.2015. - U utorak 3. veljače u samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice sv. krunice, nakon večernje svete mise blagoslovljena je slika bl. Ozane Kotorske namijenjena javnom štovanju.

Dominikansko laičko bratstvo koje nosi ime Blaženice dalo je prije nekoliko mjeseci izraditi njezinu sliku kao vidljivi znak vlastite pobožnosti. Slika je izrađena s velikom ljubavlju u obiteljskom obrtu 'Sono Rinato' obitelji Čibarić koji se bave izradom slika svetaca na drvu.

2015-01-04-blagoslov-slike-03

Kada je slika izrađena, neki članovi laičkog bratstva su istaknuli da slika predstavlja odličan način širenja pobožnosti prema kotorskoj blaženici i da je treba blagosloviti. Za datum blagoslova odabran je 3. veljače, budući da je još otprije svaki treći dan u mjesecu određen kao dan molitve za proglašenje svetima dominikanskih blaženika Augustina Kažotića i Ozane Kotorske.

Sliku je blagoslovio promicatelj kauze za proglašenje svetima dominikanskih blaženika, fr. Marijan Biškup OP, profesor emeritus moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U nagovoru prije samog blagoslova, fr. Marijan je u kratkim crtama ukazao na života Blaženice koja je živjela i umrla na glasu svetosti, ističući njeno skromno porijeklo i kasniji asketski život kao 'zazidane djevice'.

2015-01-04-blagoslov-slike-01

Pobožnost ovoj malenoj dominikanskoj trećoredici još uvijek je vrlo živa u gradu Kotoru gdje je i pokopana. Nakon blagoslova slika je prenesena u Kažotićevu dvoranu gdje se održalo javno predstavljanje Dominikanskog laičkog bratstva bl. Ozane Kotorske.

Članovi bratstva ukratko su odgovorili na niz pitanja koja su im pismeno postavljali svi zainteresirani u tjednima prije samog predstavljanja. Naravno, prisutni slušatelji su također na licu mjesta mogli pitati što god ih je zanimalo.

Kao gosti, na susretu su sudjelovala i druga dominikanska laička bratstva: bratstvo sv. Dominika (također iz župe Kraljice sv. krunice) i bratstvo bl. Augustina Kažotića s zagrebačke pešćenice. Susretu je nazočio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, sestre dominikanke Kongregacije Svetih Anđela Čuvara, te braća iz samostana Kraljice sv. krunice i mnogi župljani.

Broj sudionika i pozitivna atmosfera tijekom samog predstavljanja i na druženju nakon formalnog djela susreta, budi nadu da će pobožnost bl. Ozani Kotorskoj rasti u dominikanskim župama u Zagrebu i drugdje, te potom među svim vjernicima Crkve u Hrvata.