Čestitka povodom Dana bibliotekara Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. prosinca 2020. - 12:09
Autor: 

Povodom Dana bibliotekara Crne Gore i 68. rođendana Udruženja bibliotekara Crne Gore, koji se obilježava 27. 12., predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore Jasmina Bajo se obratila koleginicama, kolegama i javnosti:

Drage i poštovane koleginice i kolege, Biblioteke su, najbolje to znamo, važan činilac društvenog života i stubovi kulture jednog društva, što se i pokazalo u ovim teškim i kriznim vremenima, kada je postalo jasno da kultura i knjiga nisu samo izraz i stvar elitizma, već nasušna duhovna potreba, gotovo neophodna za očuvanje mentalnog zdravlja pojedinca.

Dužnost i obaveza nas bibliotekara bila je da nakon prestanka uobičajenog rada sa korisnicima nastojimo da nađemo moduse za nastavak komunikacije s njima. Svjedoci smo različitih pozitivnih primjera organizacije rada biblioteka u ovim kriznim vremenima, koji su svojim korisnicima predložili različite kvalitetne usluge prelazeći na virtuelni način komunikacije sa svojim članovima i javnošću, koristeći digitalne medije, društvene mreže, onlajn platforme.

Uspostavljajući digitalnu vezu sa korisnicima, bibliotekari su uspješno odgovorili na iznenadne izazove vremena, pokazujući svoju imaginativnost, viziju, kreativnost...

Stoga nastavimo našu misiju i u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize, očuvajmo dostojanstvo profesije i ostanimo nezaobilazno utočište i podrška onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umjetnošću. Niko se osim nas neće boriti za nas i za bolju poziciju naše struke u društvu! Zato pokažimo korisnicima da smo tu za njih i da smo zajedno u svemu ovome!  Želeći Vam mnogo produktivne inspiracije, uspjeha i novih kreativnih izazova u godini koja je pred nama, čestitam vam Dan bibliotekara Crne Gore!

Hvala na razumijevanju!

Ostanite zdravo,

Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica

predsjednica UBCG