Crna Gora dva dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. travnja 2020. - 12:30
Autor: 

Crna Gora je u utorak ušla u treći uzastopni dan u kojem nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je istodobno broj oporavljenih znatno veći od broja trenutno zaraženih. Prema podacima crnogorskih zdravstvenih vlasti, od 17. ožujka, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, potvrđen je ukupno 321 slučaj zaraze koronavirusom, izliječeno je 189 osoba, a trenutno je 125 aktivnih slučajeva pandemije Covida-19.  Epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić najavio je šire testiranje građana, u  svim općinama u Crnoj Gori.

“Bit će predloženo uzorkovanje i na javnim površinama, sve s ciljem sagledavanja prave epidemiološke situacije, uz suglasnost pacijenta i poštujući njihovu privatnost. Nadamo se da ćemo još širim uzorkovanjem u zajednici otkriti i one asimptomatske kliconoše koji su među nama”, priopćio je Begić.

Od 4. svibnja bi, prema planu crnogorske vlade, trebala početi druga faza ublažavanja mjera, koja predviđa početak rada frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara i stomatoloških ordinacija.

To će, prema riječima Begića, dovesti do bliže interakcije stanovništva nego sada, pa će od tog datuma vrijediti i obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

“Jedini način da smanjimo vjerojatnost prijenosa u ovakvim situacijama je da pokušamo skratiti domet kapljica i spriječiti kontaminiranje površina”, pojasnio je Begić, istaknuvši da će zdravstvene vlasti među posljednjim mjerama ublažiti onu koja se odnosi na otvaranje granica, odnosno međunarodni promet.

Crnogorska vlada ranije je najavila da će treća faza ublažavanja mjera početi 18. svibnja, kad će biti dopušten rad kafićima i restoranima, dok će četvrta faza početi 1. lipnja, kad će krenuti i unutarnji promet u Crnoj Gori.

Projekcija MMF-a je da će crnogorsko gospodarstvo u 2020. godini zabilježiti pad od 4,9 posto, dok će crnogorskom proračunu, prema riječima ministra financija Darka Radunovića, nedostajati između 350 do 400 milijuna eura. Crnogorski proračun u 2020 godini iznosi 2,64 milijardi eura. 

 (Hina)