Damjanović o Hrvatskom nacionalnom vijeću

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. prosinca 2018. - 22:34
Autor: 

Hrvatska zajednica u Crnoj Gori je prepoznata kao izrazito aktivna na kulturnom polju i kao takva zavrijedila je brojne simpatije i priznanja, kako u Crnoj Gori tako i van njenih granica. Među najdinamičnijim institucijama posebno mjesto zauzima Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje je svojim radom afirmiralo vrijednosti multikulturalizma na najvišoj razini. Takav uspješan rad nije mogao proći nezapaženo kod društvenih i političkih subjekata. Crnogorska politička scena, koliko god često bila opterećna žestokim i ljutim raspravama, ipak prepoznaje neupitne doprinose kulturnih djelatnika koji nadjačavaju glasove suprostavljenih strana. Tako je na Četvrtoj sjednici Drugog redovitog zasjedanja, u okviru točke Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2017. godinu, u konstruktivnoj raspravi, bez polemičkih tonova, između neovisnog zastupnika Aleksandra Damjanovića i Adrijana Vuksanovića, pohvaljen rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i to od strane oporbenog predstavnika.

Damjanović je govorio o Izvještaju Fonda i usporedio dodijeljena sredstva za srpsku i hrvatsku nacionalnu zajednicu, želeći istaći relativnost brojeva, dok je Vuksanović potencirao autohtonost Hrvata i njihovu bogatu kulturnu baštinu.

„Jedan od najboljih izvještaja je ovaj koji je podnosio savjet hrvatske nacionalne zajednice“, istakao je zastupnik Aleksandar Damjanović. Podsjetio je i na svoje posjete Donjoj Lastvi gdje je svjedočio promociji projekata koji nisu tipično vezani za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Cjelokupno izlaganje Damjanovića i komentar Vuksanovića možete pogledati ovdje.