Dinamična jesen u nautičkom naselju Porto Montenegro

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 02. listopada 2015. - 9:02
Autor: 

Listopadski i dani u luksuznom tivatskom nautičkom naselju Porto Montenegro proteći će ispred filmskog platna prvog Festivala žanrovskog filma, atraktivnim koncertima i regatama, ali i u savršenom ugođaju spa tretmana i tematskih večeri hotela Regent. Jesen u Portu  Montenegru ima boju, miris i okus bundeve, uz dinamične humanitarne događaje povodom globalnog praznika Noć vještica.

Dvije stotine sudionikaiz diplomatskog kora, zajedno s predstavnicima svijeta biznisa i politike Crne Gore, razvit će jedra u jednodnevnoj regatnoj utrci - 3. Diplomatskoj regati, koja je zakazana za 3. listopada, u akvatoriju  Bokokotorskog zaljeva. Događaj okuplja prije svega, one kojima Crna Gora više predstavlja radno okruženje, nego mjesto za odmor, kao i one koji su uključeni u crnogorske projekte, kao i ekonomski i politički razvoj.

Kada su koncertne aktivnosti u pitanju, Trio  Filipa van Enderta, nastupit će 4. listopada u Zbirci pomorskog nasljeđa  s početkom u 20 sati svojom koncertnom listom kompozicija pod nazivom „Prisustvo“ (Presence), čime će odvesti slušatelje na putovanje kroz pjenušave zvuke mirne pitke balade, i fascinantne glazbene  ambijente. Koncert priređuje Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, povodom 25. godišnjice njemačkog ujedinjenja. Nakon četiri veoma cijenjena albuma (uključujući nominaciju za nagradu Duetscher Schallplatten), ovaj trio osvojio je srca ljubitelja jazza tijekom proteklih deset godina i važno mjesto na glazbenoj  sceni Njemačke i Europe.

Ovogodišnju bogatu kulturnu sezonu na crnogorskoj obali zatvorit će prvo izdanje novog filmskog festivala u Crnoj Gori: MONTIFFF - Montenegro International Fantastic Film Festival (9.-11.listopad) u Zbirci pomorskog nasljeđa, podmornici P-821 Heroj i u Centru za Kulturu Tivat, pod kreativnim i organizacionim vodstvom mlade holivudske redateljice Gale Goliani.  MONTIFFF ima viziju da u prvi plan istakne žanrovski film - trilere, horore, naučno-fantastična i bajkovita ostvarenja. Na festivalu će biti prikazano nekoliko premijera, poput Goodnight Mommy (austrijski kandidat za Oskara), Myling, The Visit, Queen of Blood i Female Werewolf. Ekskluzivitet ovog festivala je projekcija filma Das Boot (Podmornica) koji će tijekom svih dana festivala, u različitim terminima, biti projektiran u podmornici Heroj P-821. Pored toga, publika će moći da uživa i u klasicima ovog žanra, a najmlađi će uživati u popodnevnim projekcijama „strašnih“ filmova za djecu. 

Povodom obilježavanja globalnog praznika  Noć vještica, Porto Montenegro će u petak 30. Listopada organizirati cjelodnevni program. Tradicionalno dječje natjecanjeu rezbarenju bundeva bit će organizirano u restoranu One, s početkom u 12 sati. Najtalentiraniji kreativci starijih razreda OŠ Drago Milović i gimanzijalci Srednje mješovite škole Mladost imat će priliku da se oprobaju u rezbarenju bundeva, a autore najkreativnijih radova očekuju darovi. Sve kreativne bundeve bit će na prodaju tog i sljedećeg dana, a  sva prikupljena sredstva od prodaje kreativnih tikvi biće namijenjena u humanitarne svrhe. Humanitarnoj akciji priključit će se, tradicionalno, i tim restorana One u Portu Montenegru, koji će pripremiti ukusne kreativne pite, potaž od bundeve, i kolače sa ukusom i tematikom Noći vještica. Ove godine se akciji priključuje i hotel Regent, koji će u svom Gourmet Corner-u za sve goste pripremiti dnevni meni s okusom  bundeve – juhu, glavno jelo i dezert, a cijela dnevna zarada od prodaje ovih delicija bit će također usmjerena u humanitarne svrhe.

 

Porto Montenegro Jahting klub uz dobro listopadsko more, organizira nove sesije– 17. listopada je zakazan za veliku Porto Montenegro regatu koja je otvorena za sve klase jedrilica. Tu su i redovite rowing sesije srijedom i subotom, i svake subote jedrenja u akvatoriju tivatskog zaljeva

Sve je više onih koji se u jesenjim danima vraćaju sportskim aktivnostima, a Sportski klub Porto Montenegro osim redovitih sadržaja teretane, teniskih i skvoš terena, kuglanja, pilatesa, zumbe i joge, organizira  i tematske događaje: 4. i 18. listopada organiziraju se satovi  Detox joge, a 24. listopada Ashtanga Vinyasa  sat joge, kada će dva instruktora iz hrvatske predstaviti novi joga pravac.