Đirom p(o) Mulu završena manifestacija Dani Mula

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. travnja 2023. - 18:02
Autor: 

Danas je izletom po Mulu okončana trodnevna manifestacija ''Dani Mula'', u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Općine Kotor. Tom prilikom su gosti manifestacije, istaknuti regionalni i domaći kulturni djelatnici, kao i svi zainteresirani imali priliku  upoznati se  s bogatom kulturnom baštinom ovog malog bokeljskog ribarskog mjesta i  potvrditi ono što su znanstveni skupovi,  koji su bili upriličeni tijekom manifestacije i pokazali, a to je da se radi o izuzetno značajnom i jedinstvenom duhovnom, sakralnom, povijesnom, kulturnom i umjetničkom nasljeđu. Program manifestacije je bio koncipiran na način da se u fokus stručne i šire javnosti stavi Muo, mjesto koje je zasigurno zapostavljeno na kulturnoj mapi Boke kotorske,  u odnosu na druga mjesta. Također, programom se i obilježilo 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti istaknutog jugoslavenskog crtača stripa, slikara i ilustratora Andrije Maurovića rođenog na Mulu.

„Prvi dan manifestacije protekao je u znaku Andrije Maurovića, pa je tom prilikom održan načni skup na kom su vrsni poznavaoci njegovog života i stvaralaštva iz Slovenije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore govorili o ovom istaknutom jugoslovenskom umjetniku koji se proslavio crtanjem stripova. Potom, otvorena je i izložba ''Maurović se vraća doma!'' autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića, a predstavljena je i knjiga ''Maurović: od Mula do Mula'' autora Veljka Krulčića. Zainteresovani su imali priliku da pogledaju i dva filma i to: “Andrija Maurović: mag stripa” produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”, Frana Šepata i Ivana Kovača čije je ovo bilo prvo javno prikazivanje. Drugog dana, na programu pod nazivom “Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske” bio je naučni skup na kom su ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. Upriličen je i koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovali su  „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i tivatska klapa „Belezza“- podsjećaju organizatori. 

Izložba ''Maurović se vraća doma!'' u Staklenoj galeriji Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Kotor,  bit će otvorena do 7. 5.

Organizatori se zahvaljuju Općini Kotor, kao i prijateljima manifestacije: Turističkoj organizaciji Kotor, RTCG, Taraca resto bar-u, JU ŠOSMO "Vida Matjan", Štampariji Golbi Print iz Podgorice i Društvu za kulturni razvoj BAUO, na suradnji i podršci.