Dodjela Zahvalnica sudionicima projekta „Bokeško-dubrovački splet” i prijam novih članova amaterskog kazališta HNV-a

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. rujna 2019. - 11:00
Autor: 

U utorak, 17. rujna 2019. godine u 19 h u prostorijama Doma kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi održao se sastanak svih sudionika projekta „Bokeško-dubrovački splet” uz prigodno čašćenje i prijam novih članova amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

U sklopu sastanka voditeljica amaterskog kazališta HNV-a dodijelila je Zahvalnice sudionicima projekta „Bokeško-dubrovački splet” i predstavila program rada za narednu 2019. i 2020. godinu. Amatersko kazalište HNV-a osnovano je 2014. godine s ciljem razvitka i unapređenja amaterske kazališne kulture, te očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta promicanjem hrvatske tradicijske kulturne baštine, posebice hrvatskog jezika i njegovih dijalekata, putem izvedbe dramskih djela i igrokaza, poglavito hrvatskih pisaca ili autorskih djela članova kazališta.

Plan i program rada kazališta je usmjeren ka projektima kojima je cilj kazališnim izričajem obraditi elemente hrvatskog kulturnog identiteta i sintezom više umjetničkih formi očuvati kulturnu baštinu i tradicionalne elemente glazbe, folklora i govora kojima se služi autohtona manjinska zajednica Hrvata u Boki kotorskoj i Crnoj Gori.

Jedan od značajnijih projekata u prošloj godini je predstava „Bokeško-dubrovački splet” u kojoj su sudjelovali glumci amateri iz Kotora, Tivta i Dubrovnika, a odigrana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

U daljem radu kazališta planirano je sudjelovanje u programu proslave obljetnice Hrvatske nastave, priprema božićnog recitala, radni posjet kazalištu Marin Držić u Dubrovniku, obilježavanje Svjetskog dana poezije i Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, glazbeno-dramski programi posvećeni hrvatskim pjesnicima Boke kotorske, a također i priprema nove kazališne predstave  te izvedbe u Kotoru, Tivtu, Splitu  i Travniku.

Svake godine Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika omogućava besplatno pohađanje seminara Stvaranje kazališta  te će i ove godine jedan od članova kazališta imati priliku za sudjelovanjem na ovom seminaru.

U ugodnoj i  veseloj atmosferi uz čašćenje slasticama i druženje mladih glumaca i članova dječje klape Nade Baldić, upriličen je i prijam novih članova. Novi članovi kazališta dolaze nam iz Kotora, Tivta i Sutomora, od kojih mnogi posjeduju zavidno glumačko iskustvo, a jedan od novoupisanih članova, Alen Turza, je i dobitnik prvih nagrada na hrvatskom državnom natjecanju „LIDRANO”.

Pored voditeljice amaterskog kazališta Dijane Milošević, glumaca i članova dječje klape Marinero sastanku su prisustvovali i voditeljica klape Nada Baldić, predstavnik Radio Dux-a Zvonimir Perušina, predstavnica HNV-a Ljerka Sindik i asistentica projektnih aktivnosti kazališta Mirjana Ilić.

Ovom prigodom pozivamo sve ljubitelje kazališta da nam se pridruže i postanu članom amaterskog kazališta HNV-a.