Donacija Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. travnja 2017. - 10:47
Autor: 

Nedavno je Hrvatsko nacionalno vijeće sa suradnicima posjetio Bogić Rakočević,  ravnatelj Nacionalne biblioteke „Đurđe  Crnojević“, koja se nalazi na Cetinju. Hrvatska knjižnica " Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi je tom prigodom postala još bogatija vrijednom donacijom  Nacionalne biblioteke te uzvratila na isti način darivanjem svojih izdanja iz bogatog fundusa.

Gospodinu  Rakočeviću je u ime HNV-a i Knjižnice na ovoj humanoj gesti zahvalio predsjednik Vijeća Zvonimir Deković. Ovo je još jedna hvale vrijedna gesta, koja svjedoči suradnji crnogorskih institucija i hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

 

„Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ smještena je na Cetinju, u dva osobena zdanja sagrađena početkom dvadesetog vijeka za potrebe italijanske i francuske diplomatije u Kraljevini Crnoj Gori. Riječ je o graditeljskim biserima koji su rađeni po projektima čuvenih arhitekata Koradinija i Pola Godea. Danas ova ustanova posjeduje bibliotekarsku  građu raspoređenu u tri cjeline: Osnovni fond, Muzejski fond i Posebne zbirke, a ima i vrijedne legate. Ona je matična biblioteka narodnim i univerzitetskim bibliotekama u Crnoj Gori. Ovaj jedinstveni hram knjige bilježi izuzetno razvijenu međunarodnu saradnju koja se ogleda u razmjeni publikacija, zajedničkim projektima i učešću u radu niza asocijacija i institucija koje se bave bibliotekarskom djelatnošću. Nacionalna biblioteka ima Digitalnu i Virtuelnu biblioteku Crne Gore koje korisnicima omogućavaju korišćenje pisane baštine u elektronskom obliku. Osim osnovne djelatnosti, ona organizuje programe iz različitih umjetničkih oblasti čime upotpunjuje svoju društvenu ulogu sloveći za jednog od najvažnijih činilaca na kulturnoj mapi  Crne Gore.Crnogorska država utemeljena je i na slovima, a njena Nacionalna biblioteka s ponosom baštini tragove Crnojevića štamparije, kao i viševjekovne pismenosti koja je postojala i razvijala se na njenom tlu. Danas je to elitna kulturna ustanova čija misija umnogome prevazilazi njenu osnovnu djelatnost. Ona ima nezaobilaznu kulturnu i obrazovnu ulogu u zemlji i reputaciju pouzdanog partnera u oblasti kulture u inostranstvu“.