Održana prva međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. svibnja 2018. - 10:22
Autor: 

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa održana je 24. i 25. svibnja  u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.  Na otvorenju konferencije govorili su sekretar Ministarstva kulture Crne Gore Igor Vučinić, direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić i direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević.

Direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić je istakla da ova konferencija daje mogućnost da se otvore pitanja o problemima bibliotekara, arhivista i muzeologa u digitalnom svijetu, dok direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević ističe da ovaj događaj vidi kao dobru osnovu za jačanje međunarodne suradnje i razmjenu iskustava.

Cilj održavanja  konferencije je da ukaže na mogućnosti korištenja novih tehnologija u ovim oblastima kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije, ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike. Na ovom regionalnom, međunarodnom skupu svoje stručne radove je izložilo 33 sudionika iz zemlje i regije.

Tijekom prvog dana konferencije, između ostalih, održane su prezentacije radova Jasmine Bajo, bibliotekarske savjetnice, na temu ,,Ineli Balkans kao primjer inovativnih trendova u savremenom bibliotekarstvu'' i više bibliotekarice Nataše Gobović i bibliotekarice Ane Kerndl iz Pomorske biblioteke Kotor, odjel Centralne univerzitetske biblioteke Podgorica, na temu ,,Pomorska biblioteka u Kotoru, spona nauke, istorije i kulture''.

Tijekom drugog dana konferencije predstavile su radove Marija Starčević, rukovoditeljica Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, na temu ,,Digitalizacija Zavičajne zbirke Gradske biblioteke i čitaonice Kotor'' i Snežana Pejović, arhivistica, načelnica DA-Istorijski arhiv Kotor i Tina Ugrinić, arhivistica DA-Istorijski arhiv, na temu ,,Biblioteka Istorijskog arhiva Kotor''.

Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica