Elegantna i prijateljska proslava Dana državnosti Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. lipnja 2017. - 9:59
Autor: 

Sinoć je u Podgorici održan prijem povodom svečanosti  proslave  Dana državnosti  Republike Hrvatske. Ovo je 26. obljetnica od obnove hrvatske neovisnosti .  Klapa „Kaše“ je  započela večer   uz hrvatsku i crnogorsku himnu, te  otpjevala i Odu radosti - himnu Europske unije, slaveći time četvrtu obljetnicu članstva  Republike Hrvatske u Uniji.

Na početku veleposlanik Republike Hrvatske  NJ. E. Veselko Grubišić je izrazio zahvalnost   na gostoprimstvu i Ijubaznosti crnogorskim institucijama i svim Ijudima s kojima se imao prilike susreti od svog dolaska u Crnu Goru.

„Hrvatska je bila uz vas na vašem putu u NATO. Jednako tako, nastavit ćemo vam prenositi sva svoja stečena znanja i vještine u vašim pregovorima s Europskom unijom. Siguran sam da nam je svima drago što ste zatvorili jedno i otvorili dva nova poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Odnosi između Hrvatske i Crne Gore su sadržajni i razgranati. Puno je čvrstih spona između nas. Želimo izgraditi dugoročne dobrosusjedske odnose utemeljene na međusobnom uvažavanju i poštovanju, nikom na štetu, svakomu na korist“, istakao je veleposlanik te osvrnuo na umjetničko djelo, koje između Hrvatske i Crne Gore predstavlja simbol prijateljstva  - Njegošev mauzolej, kojeg je imao nedavno prigodu posjetiti. Susret  s kiparovim sinom, sveučilišnim profesorom Matom Meštrovićem, bivšim hrvatskim poslanikom, potaknuo je što brži posjet vječnom  počivalištu velikog Njegoša. Kao što  je i sam kipar rekao svom sinu :  „Sine, moram im ga darovati,  jer im taj i takav spomenik na Lovćenu treba, treba im zbog nacionalnog ponosa i njihove budućnosti".

Veleposlanik Grubišić će zasigurno raditi na što boljim odnosima Republike Hrvatske i Crne Gore što je u svom obraćanju i istakao.

Nakon veleposlanikova govora, mlada hrvatska glazbena nada Sara Andrić otpjevala je pjesmu „Dajem ti srce zemljo moja“ što je ovu večer učinilo posebnom.

Među brojnim uzvanicama sinoćnjem prijemu su nazočili i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović , poslanik u Skupštini Crne gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović,  predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predstavnici crnogorskog i inozemnog diplomatskog kora, predstavnici vjerskih institucija, kao i brojni prijatelji hrvatske zajednice.