Fašinada u Perastu – običaj koji traje 600 godina

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. srpnja 2021. - 9:09
Autor: 

U organizaciji Društva prijatelja grada Perasta i Festivala gudača, 21.7. u Muzeju grada Perasta, noć uoči Fašinade, bit će održan program pod nazivom ,,Kulturna baština grada Perasta – veče poezije, muzike, tradicije“. Povod je organiziranje tradicionalnog običaja koji se u Perastu održao  šest stoljeća bez prekida, sve do današnjih dana. ,,Želimo da kroz afirmaciju kulturne baštine i vrednovanja našeg kulturnog naslijeđa damo doprinos kulturnom razvoju i unapređenju turističke ponude Boke Kotorske. Crna Gora kao mediteranska zemlja, u obavezi je da svoje turističku ponudu plasira prije svega na kulturnom bogatstvu i naslijeđu koje u spoju sa prirodnim okruženjem čini neraskidiv ambijent i posebnu cjelinu. Perast je poslednjih godina prepoznat kao destinacija svjetskog glasa a  taj ugled je stekao isključivo zahvaljujući graditeljskoj ljepoti , kulturno istorijskim vrijednostima i prirodnim faktorima. Slojevi kulturnog taloženja sačuvali su i izdvojili Perast kroz duh visoko razvijene sredine koji je sačuvan i danas traje. Očuvanje i stalno podsjećanje na ugled, moć i znanje, vrijednosti su koje i mi danas ističemo i na njih podsjećamo“ – poručuju organizatori.

Pred zalazak sunca, 22.7. ove godine po šeststoti put, barke pune kamenja i okićene jablanovim granama, će se vezati ,,fašom“ i zaploviti ka otoku Gospe od Škrpjela. U njima će biti samo muškarci koji će zapjevati tradicionalne bugarštice poput ,,Oj vesela veselice“ i ,,Dvoje mi drago zaspalo“, a Peraštanke će ih pozdravljati s obale. Fašinada od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

U  programu sudjeluju: Tina Braić Ugrinić i Marina Brainović - Društvo prijatelja grada Perasta, Marina Dulović - Festival gudača, Milica Zdravković - sopranistica i u ime ustanove OJU ,,Muzeji – Kotor, koja je partner događaja, arhivistica Jelena Čečur.

Program počinje u 21 sat u Salonu na prvom katu Muzeja grada Perasta.