Humanitarna akademija za pomoć porodilištima

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 07. listopada 2016. - 16:59
Autor: 

Oko 13.000 eura prikupljeno je već prvog dana kampanje “Za radost prvog plača - zdrave bebe, zdravi ljudi, zdravo društvo” koju su pored ministrice u Vladi Marije Vučinović priredile potpredsjednica Vlade  Azra Jasavić, ministrica obrane prof. dr .Milica Pejanović Đurišić, ministrica znanosti prof. dr.  Sanja Vlahović i direktorica KIC-a “Budo Tomović” mr. Snežana Burzan.  Od toga je kompanija Čelebić, povodom 25-godišnjice rada i otvaranja Siti mola (u ponedjeljak, 10.10. u 12h), donirala tri puta po 3.000 eura za tri porodilišta, u Bijelom Polju, Rožajama i Cetinju. Internacionalni klub žena Crne Gore donirao je Kliničkom centru Crne Gore aspirator, u vrijednosti od oko 2.000 eura. Najavljeno je da će kampanju “Za radost prvog plača” uplatama podržati i premijer Crne Gore Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i drugi čelnici Glavnog grada, Ženski košarkaški klub “Budućnost”, restoran Sempre. Na današnjoj akademiji ministrica u Vladi Marija Vučinović je kazala da uvjeti boravka, pa i rada u našim porodilištima mogu biti još kvalitetniji i bolji. "Mišljenja sam da uvijek ima prostora za bolje, posebno kada je riječ o porodilištima u sjevernim gradovima Crne Gore.  Pored higijene i ishrane, briga o majkama i djetetu mora biti podignuta na još veći nivo, a to znači da svako porodilište u Crnoj Gori mora obezbjediti program po kojem majka i beba imaju kontakt od rođenja djeteta do odlaska kući, jer se na taj način podstiče i favorizuje prirodna ishrana djeteta.
Također je neophodno da se budućim roditeljima omogući obilazak porodilišta prije porođaja kako bi dobili sve potrebne informacije o mogućnostima i uvjetima smeštaja, kao i da uz uvažavanje profesionalnih pravila izaberu način porođaja. Smatram da i ginekolozi, koje i majke biraju na osnovu povjerenja, treba od početka trudnoće da informiraju majke  i o načinu dojenja, jer nakon samog porođaja  s tom obukom je kasno.  Majke u porodilišta mora da odlaze rasterećene od bilo kakvog stresa i boravak u porodilistima doživljavaju kao prirodan ambijent. 
Ako želimo imati zdravu i njegovanu obitelj, moramo imati zdravu i njegovanu majku. Sve pobrojano ne zahtjeva puno novca, vec samo dobru volju, jer uvođenje i primjena ovih mjera pozitivno bi utjecala na majke, a samim tim i na bebe i njihov zdrav i siguran početak života",poručila je Vučinović.
Svečanoj humanitarnoj akademiji, koja je danas održana u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, prisustvovali su brojni humanisti i ljudi iz javnog života među kojima i: ministar zdravlja Budimir Šegrt, crnogorski ombudsman Šućko Baković, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, predstavnici gradskih institucija, privrednici, selektor reprezentacije Dragan Adžić, pomoćnica selektora Bojana Popović s komplet timom zlatnih lavica, predstavnici brojnih NVO-a, medija, sugrađani i mnogi drugi.  U umjetničkom programu sudjelovali su : klape ALATA i ASSA VOCE, operska pjevačica Zorana Latković, Renata Perazić, glumice Žana Gardašević Bulatović i Kristina Stevović, dječji folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, baletska trupa Allegro i mladi glazbenici iz Podgorice i Cetinja.  Svi humanisti koji žele da pomognu, svoju donaciju mogu uplatiti na žiro račune sljedećih zdravstvenih ustanova: Dom zdravlja Rožaje ž.r. br: 510-2151-86 kod CKB banke; Opšta bolnica Cetinje ž.r. br: 530-426-93 kod NLB banke; Opšta bolnica Bijelo Polje ž.r. br: 535-8432-03 kod Prve banke