Izložba „Dodir vatre - priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. veljače 2017. - 9:06
Autor: 

          U petak,  17. veljače,  u 19 sati u GalerIji solidarnost, palača Pima  u Starom gradu u Kotoru bit će otvorena izložba „Dodir vatre - priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“ , koja se realizira  u suradnji JU Muzeji i galerije Podgorice i OJU “Muzeji Kotor”.  Autori izložbe su arheolozi: Miloš Živanović i Dragan Radović.  

         „Otkriće stakla spada u jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih ljudskih ostvarenja. Brojni arheološki nalazi od izuzetnog naučne i umjetničke vrijednosti pronađeni na lokalitetima Duklje Budve, Bara, Ulcinja, Kotora… , nalaze se u postavkama i depoima muzeja Crne Gore,a nijesu poznati široj javnosti“.

          Na ovoj izložbi je predstavljen ovaj izuzetan dio crnogorske kulturne i umjetničke baštine odabirom najreprezentativnijih primjeraka predmeta od stakla iz nekoliko Muzejskih zbirki, fokusirajući se na bogat fundus antičkog stakla iz JU Muzeji i galerije Podgorica. Ova nevjerojatna dostignuća staklarskog zanata bit će interesantno prezentirati  ne samo stručnoj već i široj javnosti. Predmeti od stakla pripadaju širokom vremenskom periodu (helenizam, rimsko doba, srednji vijek) i na taj način izložba će pratiti i razvoj staklarstva na ovim prostorima od prapovijesti do danas.

           Posebno atraktivan i publici zanimljiv dio izložbene postavke bit će predmeti,  koji  su pronađeni u katedrali sv . Tripuna, a čuvaju  se u crkvenom muzeju u Kotoru

Izložbu će otvoriti mr. Zorica Čubrović arhitektica, konzervatorica savjetnica.