Otvorena izložba „Dodir stakla – priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. veljače 2017. - 10:32
Autor: 

U Galeriji solidarnosti u Kotoru sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Dodir stakla – priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore“, autora arheologa Miloša Živanovića i Dragana Radovića.

Sve nazočne pozdravila je povjesničarka umjetnosti i kustosica Marija Mihaliček, koja je predstavila rad autora: „Miloš Živanović i Dragan Radović su sažeto obradili kompleksnu istoriju staklarstva od antike do novog vijeka kroz tehniku izrade, alate, radionice, staklarske centre, trgovinu, trgovačke puteve i arheološka nalazišta stakla. Stakla, od kojeg su se u antici i srednjem vijeku izrađivali skupocjeni obredni ili liturgijski predmeti, do onih novovjekovnih koji su izuzetno luksuzni. Izrada stakla je jedna od najvećih ljudskih ostvarenja u prošlosti; zahtjevna zanatska vještina i kreativnost visokih umjetničkih i estetskih vrijednosti“.

Izložbu je otvorila arhitektica i konzervatorica mr. Zorica Čubrović: „Tema izložbe je proizašla iz izražene svijesti o značaju i vrijednostima predmeta od stakla iznesenih na svjetlost dana, zahvaljujući pomno obavljenim arheološkim istraživanjima antičkih, srednjovjekovnih i novovjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori. Među njima su istraživanja Duklje, Pljevalja, Budve, Risna, Lužca kod Berana, Šipkove glavice kod Danilovgrada, Starog Bara, Ulcinja, Kotora, Herceg Novog i drugih lokaliteta“. Mr. Čubrović se osvrnula i na ulomke stakala koji su nađeni u crkvi sv. Tripuna, a koji predstavljaju veliku vrijednost.

Posjetiteljima se obratio i jedan od autora izložbe Miloš Živanović, koji je istakao da je ova izložba napravljena hronološki, od helenističkog vremena do novog stoljeća. „Svaki taj period nosi nešto specifično u oblasti staklarske proizvodnje, industrije te u sferi umjetnosti stakla. U helenizmu ćete tako na primjer vidjeti male bočice iz Budve, potom u antici prelijepe primjerke budvanskog i dukljanskog stakla, a u kasnijoj antici imamo lijepih primjeraka i u Pljevljima. To su bukvalno primjerci svjetskog renomea. U srednjem vijeku je značajan upravo ovaj kotorski nalaz, a onda u kasnom srednjem vijeku dolazi do, da tako kažem, prevlasti barskog i ulcinjskog stakla. U novom vijeku se to nastavlja pa imamo jedan od najljepših primjera venecijanskog stakla. Na panoima su i primjeri iz svijeta, upravo zato što smo imali namjeru da uporedite i vidite kako Crna Gora ne zaostaje za svjetskim primjercima staklenih predmeta“, pojašnjava Živanović.

Nazočne je pozdravio i direktor Javne ustanove “Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj.