Jasmina Bajo – nacionalna koordinatorica projekta INELI - Balkan

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. prosinca 2015. - 9:00
Autor: 

Udruženje bibliotekara Crne Gore  sudjeluju međunarodnom projektu INELI-Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region - Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana), koji realizira mreža Future Library iz Grčke. Osnovni cilj projekta je da poveže bibliotekare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske,Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke kako bi se uspostavila održiva mreža koja će poticati suradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentiranje s novim idejama.

 U ime Udruženja bibliotekara Crne Gore za nacionalnog koordinatora projekta izabrana je  Jasmina Bajo, viša bibliotekarka iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor. U pripremnoj fazi projekta putem javnog poziva izabrano je 35 bibliotekara inovatora iz 10 balkanskih zemalja. Tom prigodom  iz Crne Gore izabrani su Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su europski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).

Prva INELI-Balkan konvencija održana je od 26. Do 29. 11. 2015. godine u Solunu, kojom je praktično započelo osnivanje INELI-Balkan mreže.

Tijekom četiri dana stručnjaci iz bibliotekarstva održali su brojna predavanja i radionice za sudionike konvencije.