Kampanja „Zaustavimo nasilje“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. svibnja 2017. - 9:00
Autor: 

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, u srijedu 17. 5., u 13.30 sati, bit će organiziran  javni razgovor na temu odnosa roditelja i djece u multimedijalnoj dvorani  Općine Tivat.

Tim povodom će građani Tivta imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i predsjednicom Općine Tivat Snežanom Matijević, te šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i koordinatoricom  SOS Roditeljske linije NVO “Roditelji” Lepom Žunjić razgovaraju o odnosima u obitelji  i dobrim praksama roditeljstva.

Kampanji su se do sada u drugim općinama pridružile mnogobrojne poznate ličnosti poput glumice Dubravke Drakić, glazbenika  Nikole Radunovića i Slobodana Kovačevića, redatelja Petra Pejakovića i drugih, a u Tivtu će se na javnom razgovoru u ulozi prijatelja kampanje pojaviti ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus.

U skladu s porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u odgoju djece bez nasilja, kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, ovi se događaji organiziraju  kroz sve općine Crne Gore da bi se čula mišljenja građana, jer djeca ni pod kakvim okolnostima ne treba da trpe nasilje niti zanemarivanje, a pogotovo ne od strane onih koji brinu o njima.

„Pozitivno roditeljstvo se može naučiti i štetna ponašanja se mogu promijeniti uz pravu vrstu podrške. Roditelji imaju pravo na podršku“, ističe Perks i dodaje da „iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“.

U holu Općine Tivat će, tom prilikom, biti otvorena izložba Muzej porodičnih sjećanja. Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci koja dijeli porodična sjećanja s  građanima diljem Crne Gore u želji da svaka obitelj  bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

„Pozivam sve da posjete Muzej porodičnih sjećanja i da se nad njim zamisle, kao i da sami poklone neku priču iz svog djetinjstva ovom Muzeju. Cilj nam je da na ovaj način zajedno podižemo svijest o postupcima koji povređuju djecu i o onima koji im pomažu da rastu“ zaključuje Perks.

Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno odgajanje djeteta ni približno ne znači poticanje popustljivog roditeljstva.