Kardinal Pietro Parolin u kotorskoj Katedrali

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. lipnja 2018. - 11:11
Autor: 

Uzoriti kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, boravio je u državnom trodnevnom posjetu Crnoj Gori. U okviru posjeta, jučer je predslavio svečanu svetu misu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru uz koncelebraciju monsinjora llije Janjića i svećenika Kotorske biskupije, kao i apostolskog nuncija Luigija Pecuta, nadbiskupa barskog monsinjora Roka Đeljošaja i nadbiskupa u mirovini Zefa Gashija. Misi je prethodilo Kolo Bokeljske mornarice ispred katedrale.

Biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić podsjetio je na povijest Kotorske biskupije te na prisutnost papinskih izaslanika u ovoj katedrali već punih 1200 godina. On je istakao da, iako je po broju vjernika jedna od manjih u svijetu, Kotorska biskupija je svijetu dala mnoge duhovne uzore i ličnosti velikog utjecaja.

Kardinal Parolin je istakao da su mise u Baru i Kotoru bile izrazito jak trenutak vjere i molitve. Dječji zbor Kotorske biskupije je oduševio sve prisutne te je kardinal Pietro Parolin na kraju svete mise izrazio zahvalnost svima na toploj dobrodošlici, kao i djeci iz zbora što su sudjelovali na svetoj misi, jer Crkva ove godine posebnu pozornost poklanja mladima. Da djeca zasjaju u punom sjaju pomogle su časna sestra Dragica Kuštre i Milena Pilastro Kovačić. 

Monsinjor Ilija Janjić je istakao koliko za sve vjernike znači posjet kardinala; uručio mu je ikonu naslovljenu „Miljenici Boke“ i medaljon koji je izrađen prigodom jubileja 850. godina posvete ove katedrale, te uputio pozdrave Papi. Don Anton Belan pokazao je kardinalu riznicu, a kasnije je uslijedio obilazak Gospe od Škrpjela.

Jučer, na Petrovdan, brojni vjernici su imali potrebu nazočiti svetoj misi uz kardinala koji je po svojoj službi najviši crkveni i državni predstavnik Svetog Oca i Vatikanske države te sam jučerašnji događaj predstavlja poseban dan za Kotorsku biskupiju i vjernike. Svečanom događaju su nazočili i predstavnici diplomatskog kora, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Marijan Klasić, predstavnici Općine Kotor i Općine Tivat.