Vanjska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. veljače 2022. - 14:38
Autor: 

Vanjska proslava sv. Tripuna održana je danas u Kotoru. Kao i prethodnih godina proslava je započela  dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih Gradskih vrata. Ispred katedrale sv. Tripuna obavljena je smotra, ispaljen počasni plotun te je odigrano kolo Bokeljske mornarice u čast svecu.

„Pozdravljam ponajprije svetoga Tripuna, kao najstarijeg stanovnika ovoga grada, u koji je stigao 13. siječnja 809. god., prije punih 1213 godina. Tada su ga stanovnici  grada Kotora i Kotorske biskupije uzeli za svoga zaštitnika i domaćina. Vremena su se i vlasti mijenjale, a on je ostao vjerni zaštitnik Kotorske biskupije i grada Kotora, koji i danas svjedoči svijetlim primjerom života i vjere u Isusa Krista“ – rekao je pozdravljajući prisutne kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Također  je s radošću pozdravio kardinala Blaža Josipa Ćupića, nadbiskupa Chicaga, hrvatskog podrijetla, koji je predslavio Misu.

U propovijedi,  nadbiskup mons. dr. Tomo Vukšić je istakao kako nije uvijek lako ostati kršćanski ustrajan i dosljedan: „Svi novi načini pokušaja osmišljenog izgona Isusova nauka i njegovih vrednota iz privatnoga života ljudi, iz javnoga prostora, iz svijeta kulture, ponajprije vrijedi za područja koja se nazivaju zapadnom civilizacijom. U takvom okruženju nije lako ostati kršćanski ustrajan i dosljedan. Nije lako ostati vjeran u tom psihološkom iscrpljivanju. Ipak, najgrublji su i najbolniji fizički progoni kršćana“ . Također je kazao kako patnja i bol  nisu ti, koji vjernost  mogu ugroziti.

Kotorski biskup je izrazio zahvalnost svima, koji su na bilo koji način sudjelovali u Tripundanskim svečanostima. 

Vanjskoj proslavi i  misi prisustvovali su i : predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić, predsjednica SO Kotor Maja Mršula, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković,  kao i mnogobrojni iz društvenog, kulturnog, političkog i  akademskog života. Svetoj misi su prisustvovali pored svećenika Kotorske biskupije i nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, riječki, barski, mostarsko- duvanjski i šibenski.

Mješoviti zbor sv. Tripuna je uzveličao današnju proslavu.