Knjiga akademika Radoslava Tomića predstavljena u Katedrali

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 11. veljače 2023. - 11:17
Autor: 

Sinoć je u organizaciji Kotorske biskupije i Instituta za Povijest umjetnosti, u katedrali sv. Tripuna u Kotorum, predstavljena  knjiga  akademika Radoslava Tomića  „Znakovi identiteta – sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku“.

Na početku večeri, don Robert Tonsati je izrazio zahvalnost svima na dolasku.

Davor Trupković, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske  u svom obraćanju je istakao značaj očuvanja identiteta i kulturne baštine   te kazao da ova knjiga predstavlja veliki istraživački rad,  koji omogućava dalji rad konzervatorima i restauratorima.

 „Riječ je o području Dalmacije, Boke Kotorske i Dubrovačke republike, a ono što povezuje tu baštinu je zaista analizirano na jedan izuzetno originalan način. Kao što se i sam autor zapitao već u samom uvodu  knjige,  što se  iz takve stvarnosti, misleći na dalmatinsku stvarnost 17. i 18. st. moglo pojaviti kao konstanta, kao  simbolička forma koja se prepoznaje u umjetnosti, u slikarstvu i skulpturi, kao temat koji povezuje razjedinjeno uspostavljajući moguće narative, koji nisu rezultat individualnih polja, nego  odražavaju svijest o zajedničkoj povijesnoj sudbini,  na što  ubrzo odgovara -  ostala je samo Crkva kao jedina institucija dugog trajanja u cijeloj pokrajini, u prvom redu brojne i česte i malene  biskupije i župne zajednice, središta bratovština, crkve i svetišta  u čijoj se umjetničkoj opremi, mogla zrcaliti i otkriti povijesna slojevitost Dalmacije i njezine složene stvarnosti. Pokazalo se da su upravo biskupije i njihove katedrale postale pozornice na kojima  se gradio identitet sredina preko svetih zaštitnika, lokalnih svetaca i kulta relikvija. Uz svece zaštitnike vezani su najambiciozniji umjetnički projekti  17. i 18. st., jer su lokalne zajednice jedino u njima vidjele znakove vlastitog identiteta“, kazala je prof. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti, naglasivši koliko su   sveci zaštitnici kao tema u umjetnosti bili dominantni  i koliko su utjecali na vrhunska umjetnička postignuća, a u tome dakako prednjači i po važnosti sveca zaštitnika i po ostvarenim umjetninama Kotor.

Don Robert Tonsati  nam je približio  sam pojam  sveca zaštitnika i kult relikvija te nam približio dijelove   iz knjige Šematizam Kotorske biskupije, pisane na latinskom jeziku,  iz 1907. godine.  Dakle, kako navodi,  tri patrona su naglašena u Šematizmu – Sveti Tripun, Sveti Jeronim, kao cjelokupne Dalmacije  i Bl. Gracija Kotorski.

„Kult ili štovanje svetaca je čast i vjera koju vjerni puk u crkvi iskazuje ljudima, koje je Crkva uzdigla na čast oltara. Svetački kult poznat je još od prvih kršćanskih vremena, imat će   snažnu evoluciju kroz povijest i ta će se evolucija odraziti  ne samo na vjersku praksu, ne samo na misao i teologiju, već na cjelokupnu kršćansku  umjetnost, i  time  na svjetsku umjetnost. Gotovo u svim izričajima, koje umjetnost ima.  Kako se kult svetaca razvio i kako smo počeli štovati svece?  On je zapravo vezan za kult mučenika. Mučenici su oni ljudi, koji su u prvim kršćanskim stoljećima izgubili svoj život, jer se nisu htjeli odreći vjere i takvi ljudi su bili prepoznati od crkvene zajednice i štovani na poseban način“, kazao je don Robert Tonsati naglasivši neprocjenjivost  relikvija u duhovnom i materijalnom smislu: „Sveci su za Kršćane prijatelji Božji, građani neba, njihove relikvije su blaga nebeska“.

Don Robert ističe kako je nemoguće  baviti se  poviješću kulture Kotora bez poznavanja njegova zaštitnika. 

Recenzentica   knjige Sanja Cvetnić naglašava  identitetsku  ulogu svetaca te govori kako autor ističe povijesno – umjetničke komponente i svece promatra u širem kontekstu. Govori kako je knjiga  zapravo spomenik jednom velikom iskustvu koje je dovelo do toga da se jedan veliki i nemoguć prostor  od Krka do Kotora,  ispita kroz fenomen podizanja novih oltara i likovnih djela

Autor knjige, akademik Radoslav Tomić, prisjetio se izložbe „Zagovori Sv. Tripunu“ i don Belana, koji je imao odlučujuću ulogu te navodi kako ga je spomenuta  izložba bitno obilježila. Boka je uvijek imala visoko obrazovane svećenike te se akademik Tomić osvrnuo na značaj  pojedinih ljudi, koji su ostavili neizbrisiv trag:  biskupa Butorca, don Gracije Jovanovića, don Gracije Brajkovića, don Branka Sbutege…

Autor je, kako i sam ističe,  pokušao protumačiti ulogu svetačkih likova u umjetničkim djelima. Obrađivao je ulogu  Svetog Tripuna u  umjetničkim djelima u Kotoru i upravo objašnjava gdje ga u umjetničkim djelima pronalazimo i imamo priliku ista vidjeti.

Na kraju, akademik Tomić,  ne krijući   čast što će u Splitu  uskoro biti proglašen za počasnog člana Bokeljske mornarice, zahvaljuje svima na dolasku.

Promociji su pored svećenika Kotorske  biskupije i predstavnika hrvatskih udruga prisustvovali i :   veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH  u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, kao i potpredsjednik HGI – ja Ilija Janović.