Koncert dubrovačkog zbora oduševio punu crkvu sv. Eustahije u Dobroti

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 11. lipnja 2022. - 13:29
Autor: 

Snažne emocije odlika su reakcija nakon koncerta zbora Crkve Svetog Križa iz dubrovačkog Gruža koji se održao u punoj Crkvi Sv. Eustahije u Dobroti kraj Kotora. Kada znamo da je u Boki kotorskoj sve manje Hrvata, a naročito vjernika, onda znamo koliko znači slika pune crkve.

 „Nakon pandemije koronavirusa projekt Putevima bokeljskih Hrvata ponovo je oživio naše sastajanje. Zbor iz Dubrovnika zaista je pjevao veličanstveno. Crkva je uvijek jedan prostor u kojem se čovjek osjeća dobro. S ovoliko ljudi te uz duhovne pjesme ovaj koncert imao je zaista posebnu čar. Uživao sam. Primjetio sam kada je koncert završio da su svi duboko dotaknuti te kao da su dobili novu duhovnu energiju!“- izjavio je Nj.E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crno Gori.

Jednosatni a cappella koncert ovog vokalnog zbora propitkuje emocije i odanost vjeri. U obnovljenoj Crkvi Sv. Eustahije ono itekako dolazi do izražaja. Prva crkva svetog Eustahija na samoj obali mora u Dobroti, čije se ime spominje u arhivskim dokumentima iz 1332. godine stradala je u potresu 1667.godine. Izgradnja nove, sadašnje crkve, na lokaciji iznad dotadašnje, a po nacrtu mletačkog arhitekte Bartola Riviere započela 1762. godine. Kamen temeljac postavio je, inicijator gradnje nove crkve, župnik don Ivan Antun Nenada. Crkva je građena prilozima bratstava: Dabinovića, Ivanovića, Tripkovića, Radimiri i Kosovića, ali i prilozima crkvenih bratstava, Svetog Križa i Svetog Ružarija, te mnogih pojedinaca. Danas, nakon obnove Crkve nakon potresa iz 1979. crkvu krasi mural proslavljenog hrvatskog umjetnika Ede Murtića.

„Peta je godina jedne lijepe priče koja utire put tradiciji. Dojmovi su zaista izuzetni jer nisam često u prilici da budem na izvedbi jednog ovakvog zbora. Ovime je obilježena peta godišnjica projekta koji pokazuje kako kulturna razmjena između dvije države doprinosi razvoju prijateljskih odnosa. Polako ali sigurno ulazimo u priču koja se širi i izvan granica Crne Gore i Hrvatske te postaje ono što se zove brend jednog kulturno edukativnog razvoja događaja na zadovoljstvo svih uključenih u projekt!“ – istaknuo je izaslanik i savjetnik  predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić.

Zbor crkve sv. Križa iz Gruža svojim djelovanjem i nastupima oduševljava publikom diljem Europe, a ona bokeljska nagradila ih je stajaćim ovacijama. Voditeljica zbora je profesorica Marija Brčić koja je nakon nastupa izjavila: Izuzetna nam je čast što smo pozvani na ovakav događaj, iako nam to nije prvi susret s bokeljskom publikom. S velikom radošću smo prihvatili poziv i pripremali se za ovaj koncert. Prekrasno smo primljeni i jako smo velike emocije osjetili tijekom koncerta. Vjerujem da su ih osjetili svi koji su nazočili ovom koncertu.“

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata i u petoj se godini održava se pod pokroviteljstvima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Partneri projekta su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te Zajednica bokeljskih Hrvata.

 "Ove godine svečano smo obilježili pet godina projekta. Zahvaljujem mojim Dubrovčanima koji su ovim koncertom duhovne glazbe uveličali petu godinu našeg projekta. Ove godine tu je i slikovnica Putevima maloga Karla koja govori o jednom malom bokelju koji putuje po hrvatskim gradovima, ali ipak se na kraju vraća u svoju Boku!”– zaključila je je ambasadorica projekta Sanja Putica.

 

Donatori su Croatia Airlines, Franck Snogoo, Erste Banka Hrvatska te Obrt Milardović Imotski.

 

 Foto:  Aleksandar Kaluđerović