Konferencija "Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. travnja 2024. - 7:47
Autor: 

Jadransko more krije bogatstvo podvodnih arheoloških nalazišta, od drevnih olupina brodova do potopljenih arheoloških pejzaža. S porastom interesa za pomorsku kulturnu baštinu, raste i potreba za odgovornim i održivim upravljanjem ovim dragocjenim resursima.

Konferencija pod nazivom "Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma" će se održati 23. 4. 2024. godine,  u Hotelu Cattaro, u Kotoru.

„WRECKS4ALL 2.0 konferencija okuplja naučnike, praktičare, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi razgovarali o inovativnim pristupima i najboljim praksama za zaštitu i promociju podvodne kulturne baštine Jadrana. Učesnici konferencije su eminentni stručnjaci iz zemalja jadranske regije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Radni jezik konferencije je Engleski. Teme konferencije su: Studije slučaja i uspešne priče u upravljanju podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, modeli održivog turizma i najbolje prakse za očuvanje podvodne kulturne baštine na Jadranskom moru, uključivanje zajednice i zainteresovanih strana u upravljanje podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, pravni okviri i zakonski aspekti zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom, inovativne tehnologije za mapiranje, dokumentovanje, tumačenje i promociju potopljenih kulturnih predjela, obrazovne i edukativne inicijative za podizanje svesti o podvodnoj kulturnoj baštini. Konferencija "Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma" se realizuje u okviru projekta " Kapitalizacija putem prenosa modela WRECKS4ALL na nove teritorije za zaštitu podvodnog nasljeđa putem njegove digitalizacije i valorizacije kao nove turističke ponude" WRECKS4ALL 2.0 koji je sufinansiran je od strane Interreg IPA South Adriatic, prekograničnog programa saradnje sufinansiranog od strane Evropske unije putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).Univerzitet Crne Gore je vodeći partner na projektu, a projekat realizuje Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorski fakultet Kotor“ – priopćavaju organizatori.