TO Kotor počinje implementaciju IPA projekta vrijednog 1,7 milijuna eura

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. kolovoza 2020. - 10:15
Autor: 

Turistička organizacija Kotor počinje implementaciju projekta EXCHANGE, koja će trajati do kolovoza 2022. godine, a koja za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti, kao i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Projekt EXCHANGE u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, ukupne je vrijednosti 1,7 milijuna eura.

Ovo je prvi IPA projekt u kojem TO Kotor sudjeluju. Direktorica TO Kotor Ana Nives Radović naglasila je da je jedan od ciljeva projekta kreiranje nove turističke rute, koja uključuje posjet akvarijumu Boka.

“Akvarijum Boka biće ne samo značajan dio turističke ponude Kotora, već i ono što će podići svijest o tome da je neophodno intenzivnije raditi na očuvanju biodiverziteta podmorja, posebno kada je u pitanju buduće planiranje razvoja turizma”, istakla je Radović.

Projekt je napisan i predat je u prosincu 2018. godine, a tijekom 2019. rađena je evaluacija.

“U projektnoj osi pod nazivom „Doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine” od svih pristiglih projekata iz regiona EXCHANGE rangiran kao treći na listi. Potpisivanje ugovora bilo je planirano za proljeće, ali je zbog pandemije bilo odloženo, a eliminisan je i dio troškova koji je inicijalno obuhvatao aktivnosti koje se u uslovima pandemije do daljnjeg neće moći odvijati”, pojasnila je Radović.

U projektu, pored TO Kotor, sudjeluju Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku u ulozi koordinatora, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona i JP Park prirode Hutovo blato iz Čapljine. Naziv EXCHANGE predstavlja skraćenicu od Explore Cross-border Aquatic Biodiversity (Istraživanje prekograničnog vodenog biodiverziteta).