Lastovljani radosno proslavili svog patrona

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. kolovoza 2015. - 11:57
Autor: 

Jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi. U jutarnjim satima služena je sv. Misa, tom prigodom podijeljen je sakrament sv. krštenja, kao i prve sv. pričesti.

Centralnu sv. Misu predslavio je msgr. Ilija Janjić, kotorski biskup. Otac biskup je u svojoj homiliji istakao: "Sv. Roko je bio pun Božjeg duha. On je ispunio zapovijed ljubavi prema Bogu, čitavim svojim bićem. Ne polovičnošću! Sveci su ljubeći Boga, ljubili i brata čovjeka. Ako imam baštinu u Bogu, onda imam sve. Bez Boga sam ništa. Ako usvojimo vrijednosti Isusa Krista onda ćemo ostvariti u pravom smislu ljudski i nacionalni identitet. Mi se ne smijemo odricati svojeg nacionalnog identiteta. Ako smo pravi kršćani, onda ćemo ljubiti svoj nacionalni identitet, ali ćemo poštivati i identitet drugih, jer smo svi braća jednoga Oca. Mi smo Hrvati i to moramo ostati, uvažavajući i sve druge."

Na koncu sv. Mise, župnik don Nikola Majić je pozdravio sve, a potom rekao: "Zahvaljujem prvo Bogu, pa Sv. Roku, na ovako veličanstvenoj proslavi. Čestitam svima koji nose ime Roko, imendan. Pozivam vas sve da ostanete i dalje s nama i da zajedništvo nastavimo i nakon sv. Mise, uz prigodan program Folklorne skupine Franjo Strapač."

Potom je uslijedila procesija, na kraju koje su vjernici ljubili moći sv. Roka.

Program je nastavljen uz tjelesnu okrepu pred crkvom, a nakon toga, zbog lošeg vremena, u Domu kulture Josip Marković, nazočne je oduševila svojim nastupom Folklorna skupina Franjo Stupač. S njima pjevala je i publika poznate skladbe kao što su "Hrvatska mati me rodila", "Rajska Djevo, kraljice Hrvata", i dr. Oni su publiku oduševili i svojim plesnim nastupom. Poseban pljesak izazvao je biskup Ilija Janjić koji je otpjevao "Bokeljsku noć".

Predsjednik Društva Crnogorsko - slovačkog prijateljstva Mihal Spelak uručio je prigodne darove biskupu Iliji Janjiću, ministrici i predsjednici HGI - ja Mariji Vučinović, predsjedniku HNVCG - a Zvonimiru Dekoviću i župniku don Nikoli Majiću. On je uručio Plaketu crnogorsko - slovačkog prijateljstva Zvonimiru Dekoviću, za izuzetan doprinos jačanju veza i uspostavljanju suradnje između slovačke i hrvatske zajednice. Deković je zahvalio na plaketi i izrazio zadovoljstvo. On je Mihaelu Spelaku darovao monografiju Nogometnog kluba Hajduka.

Nakon jučerašnje proslave nedvojbena je činjenica da je Sv. Roko i pored izrazito kišnog vremena okupio svoje štovatelje, koji su otišli svojim kućama duhovno nahranjeni i ohrabreni.