Luštica Bay – druga umjetnička kolonija

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 06. srpnja 2022. - 11:23
Autor: 

Deset umjetnika kreirat će svoj umjetnički izraz inspiriran Lušticom Bay – dio opusa će trajno obogatiti ambijent naselja,  a dio će biti izložen na dobrotvornoj aukciji za prikupljanje sredstava za tivatski Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju.

Druga Umjetnička kolonija Luštica Bay (Art Colony) okuplja deset mladih crnogorskih umjetnika koji će tijekom sedam dana, od 4.7.  do 10. 7. stvarati umjetnička djela iz različitih disciplina u svojevrsnom otvorenom studijskom prostoru - inspirativnom ambijentu integriranog naselja Luštica Bay. Kolonija će imati i humanitarni karakter, pa će završne večeri, 10. 7.,  u 21 h,  u Amfiteatru u Marina naselju biti organizirana  izložba i aukcija radova. Sredstva prikupljena tijekom aukcije bit će usmjerena tivatskom Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Na aukciji će se naći i umjetnine nastale tijekom prošlogodišnje kolonije.

„Drugu komponentu ovogodišnjeg izdanja rezidencijalne umjetničke kolonije predstavlja program javnih umjetničkih murala - kreiranjem stalnih ili privremenih umjetničkih djela autori će postaviti svoje umjetnine širom naselja kako bi obogatili prostore turističkog kompleksa novim umjetničkim sadržajima. Radovi će biti zadržani u sklopu instalacije, dajući sofisticirani umjetnički pečat arhitektonskom dizajnu kompleksa Luštica Bay. Ovogodišnja Umjetnička kolonija predstavlja već afirmisane umjetnike u zemlji koji plijene pažnju internacionalnih umjetničkih krugova. Ova grupa okuplja šest slikara: Anu Aleksić, Hanu Mirkov, Radeta Vujačića, Tijanu Gordić, Ivanu Ćupić i Gordanu Trebješanin i četiri vajara: Jelenu Pavićević, Nikolu Radonjića, Vlatku Vujošević i Adina Rastodera. Većina umjetnika već su članovi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i u svom portfelju imaju niz pojedinačnih i kolektivnih izložbi“ – stoji u priopćenju.

Na velikom lukobranu u Marina naselju, svakog dana od 19h – 22h, grupa umjetnika kreirat će slike i skulpture u ateljeima na otvorenom. Tijekom stvaralačkog procesa, mještani, gosti i različiti posjetitelji  ovog turističkog naselja, kao i cjelokupna lokalna zajednica, moći će da se upoznaju sa rezidencijalnim umjetnicima, pomno promatraju njihov kreativni proces i direktno sudjeluju u razgovorima. Promatranje i interakcija s umjetnošću i umjetnicima povećava kvalitetu naših života, povezuje ljude iz različitih sredina i kultura, proširuje poglede na svijet i inspirira  nas da djelujemo pozitivno u našim zajednicama.

Nova, svježa ideja i pristup prate koloniju ove godine – bit će formiran i umjetnički radni prostor za spontani rad posjetitelja i stanovnika Luštice Bay. Na kraju svakog od sedam dana dobit će se potpuno nova i jedinstvena „Umjetnost dana”, s ciljem stvaranja dodatne vrijednosti umjetničkom događaju – kreiranja autentičnih trenutaka i uspomena.

„Radujemo se novoj saradnji sa talentovanim umjetnicima, među kojima ima nama već poznatih ali i novih lica, kako bismo stvorili jednu lijepu priču koja pokazuje predanost promociji domaćih umjetnika. Program ojačava povezanost Luštice Bay sa umjetničkim inicijativama i odražava našu želju da Umjetnička kolonija Luštica Bay i ubuduće bude mjesto okupljanja kreativnih stvaralaca“, rekla je  Sonja Banićević, supervizor događaja u Luštici Development.

Prva likovna kolonija prošle godine je okupila četiri slikara: Anu Aleksić, Darka Vučkovića, Hanu Mirkov i Radeta Vujačića, i tri vajara: Jelenu Pavićević, Nikolu Radonjića i Vlatku Vujošević i njihovi radovi će se naći na aukciji u dobrotovorne svrhe, 10. 7.

Umjetnička kolonija Luštica Bay zamišljena je kao rezidencijalni program za podršku vizualnim umjetnicima u razvoju njihovih karijera, pružajući im uvjete  nesmetan proces kreativnog rada. Festival ima za cilj afirmaciju crnogorskih akademskih umjetnika i promociju suvremene crnogorske umjetničke scene. Ideja o stvaranju Umjetničke kolonije nastala je nakon prve izložbe organizirane u Luštici Bay, u rujnu 2018. godine, u suradnji s mladim nadarenim umjetnicima i Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje.