Serijal koncerata u luci umjetnosti – mjesto susreta umjetnosti i prirode

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 20. srpnja 2021. - 11:31
Autor: 

Nakon nedavno završene Umjetničke kolonije u kojoj je u Luštici Bay stvaralo sedam slikara i vajara, od utorka, 20. 7., pa sve do jeseni, Luštica Bay nastavlja biti  luka umjetnosti u kojoj će se, pored ostalih umjetničkih i drugih događaja, publici predstaviti brojni vrhunski glazbenici iz regije i Europe. U suradnji s Međunarodnim umjetničkim festivalom KotorArt, kroz čak sedam koncerata u okviru programa „Luke umjetnosti“ i „Pjaca od džeza“, samo tijekom srpnja i kolovoza, ljubitelji klasične glazbe i džeza moći će uživati u koncertnim bravurama više od 20 umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Albanije i Austrije.

„Veoma smo ponosni što imamo priliku da i ove godine nastavimo saradnju sa renomiranim festivalom KotorArt kao jedan od najznačajnijih sponzora ove internacionalne umjetničke manifestacije, jedne od najznačajnijih u regionu. Smatramo da je ulaganje u kulturu i domaće festivale veoma važna investicija za razvoj okruženja, naročito zato što je za nas posebno značajan osjećaj pripadnosti zajednici, jer ono što želimo jeste da našim stanovnicima i posjetiocima pružimo dom kakav žele, u okruženju izuzetne prirodne ljepote, u naselju izgrađenom u skladu sa autentičnim arhitektonskim i kulturnim nasljeđem, uz sve pogodnosti i bogatu ponudu kulturnih, gastronomskih, trgovinskih i svih drugih sadržaja“, priopćila je Maša Radulović, menadžerica korporativnih komunikacija.

Prvi koncert izvest će „Trio de Janeiro“ iz Srbije koji čine Miljana Nikolić (vokal), Ilija Zec (gitara) i Arsenije Rašić (bas gitara) u utorak, 20. 7., u amfiteatru Marina naselja Luštica Bay. Četiri dana kasnije zaljubljenici u džez ritam imat će priliku uživati u nastupu benda „Tribado“ i prepoznatljivom džez zvuku saksofona, u rukama Matijasa Majstera (Matthias Meister), zvucima gitare i bubnjeva za kojima će biti Simon Rajthofer (Reithofer) i Bernd Kolhofer (Kohlhofer). Glazbeni sladokusci uživat će u glazbenim eksperimentima ovog benda sa zvucima i glazbom Mongolije, Afganistana, Islanda i Senegala.

Do kraja srpnja bit će izveden „San ljetnje noći“ (duo violina) u interpretaciji Jelene Jovović i Teodore Kaličanin, i to u srijedu, 28. 7., a tri dana kasnije (subota, 31.7.) u okviru programa „Pjaca od džeza“ nastupit će albanski „Just Trio“.

Luštica Bay nastavit će i u kolovozu i rujnu pružati gostima i posjetiteljima izuzetan ugođaj i niz sadržaja i kreativno osmišljenih manifestacija u kojima će se relaksirati nakon dana na plaži ili avantura na moru i kopnu. Već u utorak, 3. 8., u okviru programa „Luke umjetnosti“ publici će se predstaviti  srpski gudački „PJ Duo“ koga čine Katarina Pinter (violina) i Bogdan Jovanović (čelo).

Koncert Aleksandre Bijelić i održat ć se tri dana kasnije, odnosno, u petak, 6. 8. dok će u utorak, 10. 8. nastupiti domaći gudački bend „The Gents“ koga čine Milan Jović, Nenad Jovanović, Đorđe Panijan, Milan Ninković i Antonio Nasevski.  Crnogorski Trio violina nastupit će u srijedu, 25. 8.  kada će pred publikom svirati Vjera Radulović, Anja Miljenović i Tanja Bardek.

Suradnja s Međunarodnim festivalom KotorArt traje niz godina, tokom čega je Luštica Bay izrastala u značajnu ljetnu kulturnu scenu i mjesto kojem se vrhunska umjetnička imena rado vraćaju. Posredstvom ovog partnerstva do sada su u Luštici Bay nastupala čuvena svjetska imena, violinisti Roman Simović i Leonidas Kavakos, pijanistica Juđa Vang i klarinetist Andreas Otenzamer, akordeonistica Ksenija Sidorova, te globalno poznati gitarist iz Crne Gore, Miloš Karadaglić.

Luštica Bay je posljednjih godina, među umjetničkim imenima, sve omiljenija destinacija za bijeg i odmor u netaknutom mediteranskom okruženju. Ovdje posljednjih godina sve češće odmaraju brojna glumačka imena iz regije, a u šetnji Lušticom Bay prethodnih godina viđeni su i violiniste Stefan Milenković i Nemanja Radulović, glumački bard Rade Šerbedžija i drugi.

Fotografije: Luštica Bay