Međunarodno natjecanje gitarista

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. svibnja 2019. - 8:25
Autor: 

Pod okriljem europske gitarske mreže EuroStrings i u organizaciji NVO Anagastum, Muzičkog centra Crne Gore i Centra za kulturu Tivat, trinaesto izdanje Međunarodnog natjecanja  gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC 2019.), bit će održano od 23. 5. do 26. 5. u Tivtu. Ljubitelji klasičnog gitarskog zvuka tijekom četiri dana bit će u prilici  uživati  u bogatom programu,  koji će pored natjecateljskog  dijela, upotpuniti koncerti i majstorske radionice nekih od najboljih virtuoza na gitari.

Ovogodišnje izdanje natjecanja svojim prisustvom uveličat će gitarske legende Manuel Kanjizares i Anjelo Deziderio. S obzirom na to da Kanjizares već četiri decenije slovi za jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih flamenko umjetnika u svijetu, a da virtuoznost Dezideria kritičari uspoređuju s Paganinijevom, suvišno je isticati koliki je značaj njihovog  sudjelovanja na MIGC-u, kako za stručnu javnost, tako i za cjelokupnu kulturno-umjetničku scenu u Crnoj Gori. U talent i umješnost ova dva sjajna virtuoza iz Španjolske i Italije posjetitelji  MIGC-a imat će priliku  se uvjeriti na koncertima,  koji će biti održani 23.5.  i 25. 5.u Velikoj dvorani  Centra za kulturu, odnosno na maloj sceni CZK-a  u Tivtu, a za talentirane  gitariste oni će prirediti i majstorske radionice u Hotelu Regent (Porto Motenegro). Posljednjeg dana festivala nastupit će i Ajsegul Kodža, istaknuta turska gitaristica  i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala gitare u Istanbulu.

Publika u Tivtu, ali i Kotoru, imat će priliku čuti  i umjetnike EuroStrings-a: Njemicu Juliju Trinčuk - pobjednicu prošlogodišnjeg MIGC-a, potom jednog od najistaknutijih meksičkih gitarista Misaela Barasu-Diaza, zatim Talijana Simona Rinalda - vlasnika brojnih glazbenih priznanja, Radua Valkua iz Rumunije - majstora s autentičnom vizijom, Đuliju Balare -najperspektivniju talijansku solisticu svoje generacije, Mađara Gabora Harta,  koji stvara inspiriran rock glazbom i Novosađanina Viktora Đuknića – pobjednika MIGC-a 2017. Ovih sedam talentiranih  umjetnika zakazali su koncerte za četvrtak, 23. 5., u kotorskom Domu učenika i studenata „Spasić-Mašera” i petak, 24. 5., na maloj sceni CZK-a  u Tivtu. Oba nastupa počet će u 20 h.

Očekuje se da će ovogodišnje 13. izdanje Međunarodnog natjecanja gitarista i ove godine okupiti talentirane interpretatore iz cijele Europe,  koji će se nadmetati u kategorijama: solo gitara (bez starosnog ograničenja), solo gitara (sa starosnim ograničenjem) i komorni ansambli s gitarom. Tradicionalno je pripremljen bogat nagradni fond koji, između ostalog, uključuje ručno rađene gitare graditelja Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja u vrijednosti od 8.000, odnosno 5.000 eura, niz koncerata u zemljama Europe - članicama projekta EuroStrings, recital na Forumu gitare u Beču 2019. godine, koncert s Crnogorskim simfonijskim orkestrom u sezoni 2019./2020., besplatno sudjelovanje na predstojećim međunarodnim festivalima i natjecanjima, kao i dar  plakete Muzičkog centra Crne Gore.