Ministar Numanović u posjetu Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. travnja 2016. - 11:37

Resorni ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore, dr. Suad Numanović,  danas je u sklopu redovitih godišnjih radnih posjeta crnogorskim općinama sa značajnim  udjelom pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica boravio  u tivatskoj općini, kojom je prigodom  posjetio  prostorije Hrvatskoga nacionalnog vijeća i Radija Dux u Donjoj Lastvi.

 Domaćin delegaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore , koju su, uz ministra Numanovića, činili i Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava,  te Sanja Žugić, šefica Kabineta ministra Numanovića,  bio je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Predsjednik HNV-a upoznao je ministra s brojnim uspješnim  aktivnostima  i projektima  HNV-a  u prethodnoj godini,  kojom je prilikom posebno  istaknuo  monografiju ,, Tivat kroz stoljeća- mjesto kmetova i gospodara“ , autorice Anite Mažibradić,  koja je u periodu od samo sedam mjeseci doživjela svoje treće izdanje.

Zatim je gospodin Deković delegaciji resornoga ministarstva  predstavio plan aktivnosti Vijeća za 2016. godinu,  među kojima su i okrugli stolovi, promocije knjiga,  sudjelovanje na sajmovima knjiga, Iseljeničkom kongresu i Forumu manjina,  te obilježavanje velike obljetnice 850 godina od posvećenja kotorske katedrale svetoga Tripuna.

Na  sastanku u Tajništvu HNV-a   bilo  je riječi i o modusima za unaprijeđenje   financiranja manjinskih nacionalnih vijeća,  kao  i o prijedlozima nacrta triju aktualnih zakona iz područja manjinskih prava , od kojih izdvajamo Zakon o manjinskim pravima i slobodama, koji predlaže i  nova zakonska rješenja o upravljačkoj strukturi, ingerencijama i dvostupanjskom funkcioniranju Upravnog  odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore,  o kojima je i Venecijanska komisija dala uglavnom afirmativno mišljenje.

Ministar Numanović  zahvalio je  HNV-u na izuzetno angažiranom sudjelovanju u radnim grupama za predmetne prijedloge nacrta zakona , na okruglim stolovima u organizaciji Ministarstva,kao i na maksimalnoj suradnji u svim relevantnim pitanjima od interesa za manjinske narode u Crnoj Gori, što smatra istim, zajedničkim ciljem Ministarstva i manjinskih vijeća.

Dr. Numanović izuzetno cijeni napore HNV-a na uspostavljanju što bolje regionalne suradnje kroz zajedničke projekte manjinskih naroda i zajednica.

Također je iskazao zadovoljstvo što  HNV aktivno djeluje u cilju zaštite i unaprijeđivanja  prava , kao i na promoviranju i  afirmaciji povijesno-kulturne baštine  hrvatskoga naroda u Crnoj Gori kroz projekte.    

Nakon sastanka u tajništvu HNV-a ministar Numanović je sa suradnicom posjetio i prostorije Radija Dux, kojom je prigodom upoznat s dosadašnjim radom i funkcioniranjem Radija, kao i s povećanim tehničkim i materijalnim potrebama Radija Dux nakon dobivanja  nacionalne koncesije , što svakako podrazumijeva  veći broj  programskih sadržaja vezanih za tradiciju i  kulturu hrvatskoga naroda. 

Audio: 
Ministar za ljudska i manjinska prava dr. Suad Numanović