Nakon 40 godina ponovno Matica Bokeljske mornarice 809 Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 11. prosinca 2015. - 10:38
Autor: 

Sinoć je u prostorijama Doma Bokeljske mornarice na Pjaci od kina u Kotoru održana godišnja Skupština Bokeljske mornarice 809 – podružnice Kotor.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Aleksandar Dender pozdravio je nazočne i istakao: „Ovo jeste posebna skupština jer, kao što sam rekao, ovo je vjerovatno posljednja skupština BM 809  Podružnice Kotor, jer, ako se na skupštini BM 809 usvoji predlog izmjene postojećeg statuta zajedničke organizacije BM 809 podružnica Kotor će se transformirati u matičnu organizaciju BM Kotor sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd, a u budućnosti i ostalima koje budu željele da nam se pridruže. A transformacije su bile česte u povijesti BM, jer, znate i sami, da bi opstala, BM se kroz stoljeća mijenjala i prilagođavala političkim, ekonomskim i društvenim prilikama u kojima je djelovala, pri tom uvijek poštujući svoje principe i ljubomorno čuvajući svoju tradiciju. BM Kotor je jedno od najvrijednijih zavještanja koje su nam preci ostavili i duboko je i neraskidivo vezana za grad Kotor i Sv. Tripuna“.

Dender je pojasnio kako je Bokeljska mornarica nailazila na mnoga iskušenja, ali da je uspjela očuvati tradiciju: „Kao što vidite, promjena je bilo, ali ono što treba istaći je da su kroz sve te promjene i prilagođavanja Kotorani imali snage i odlučnosti da ne dopuste da im se ugasi tradicija. Iako je u prošlosti bilo dugotrajnijih ili kratkotrajnijih pokušaja odcjepljenja od matice i stvaranja posebnih bratovština kao sto je to učinio Perast, do danas je opstala samo BM Kotor sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd, što potvrđuje snagu koju ima tradicija kada se poštuje. Danas BM i njeno naslijeđe i tradicija kao jedan od najvažnijih identitetskih simbola Kotora stoji pred novim izazovima. Kako naslijeđe spada među najvažnije načine izražavanja identiteta i izuzetno je važno u današnjem svijetu koji teži globalizaciji i homogenizaciji, tradicija BM mora da se nastavi samo tamo gdje se i odvijala, u protivnom gubi smisao i svoju autentičnost i prestaje da bude tradicija. Ne smijese tradicija BM mijenjati i prilagođavati trenutnim političkim ili ekonomskim prilikama, jer, ukoliko razvodnimo tradiciju BM pretvorićemo je u folklornu organizaciju i na kraju je izgubiti“.

Na Skupštini su usvojeni sljedeći prijedlozi:

- za admirala Bokeljske mornarice 809 Kotor izabran je prof. dr. Anton Sbutega

- za viceadmirala Bokeljske mornarice 809 Kotor izabran je kapetan Ilija Radović

- za Drugog majora Bokeljske mornarice 809 Kotor izabran je kapetan Saša Milošević

- za predsjednika Upravnog odbora Bokeljske mornarice 809 Kotor izabran je Aleksandar Dender

- za potpredsjednika Upravnog odbora Bokeljske mornarice 809 Kotor izabran je Branislav Maslovar

- za članove Nadzornog odbora izabrani su Romeo Mihović i Dinko Milošević (zamjenik)

- za članove Odbora za njegovanje pomorskih, kulturnih i umjetničkih tradicija Bokeljske mornarice 809 Kotor izabrani su Saša Milošević i Slavko Dabinović (zamjenik)

- za članove Odbora za rad s pomlatkom izabrani su Živko Jeftović i Tripo Milošević (zamjenik)

 

Skupštini su nazočili: potpredsjednika Općine Kotor Tvrtko Crepulja, glavni menadžer Općine Srđan Dragomanović, vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, predsjednik HGD-a, Mario Brguljan, predsjednica Matice crnogorske Vesna Vičević, direktor TO Kotor Mirza Krcić, direktor OJU Muzeji i galerije Kotor Andro Radulović, predsjednik Pjevačkog društva Jedinstvo Dragan Đurčić, kao i predsjednik Udruženja kapetana Crne Gore Mario Pilastro.