Odigran Bokeški akord na Dubrovačkim ljetnim igrama

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. kolovoza 2015. - 11:33
Autor: 

Sinoć je u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara odigrana kazališna predstava "Bokeški akord". U monumentalnom ambijentu Ljetnikovca Skočibuha brojni gledatelji su uživali u izvedbi poznate legende o peraškim ljubavnicima. Naratorica je bila dr. sc. Vanda Babić, koja potpisuje i scenarij, dok je ulogu Katice maestralno odigrala Julija Milačić, a lik Anta Slovića Nenad Vertovšek. Za glazbeni dio pobrinuli su se Đurđica Petrović Poljak, Damir Nikolić i Hrvoje Sindik. Oni su tijekom predstave izvodili pjesme s bokeškom tematikom, pa je publika čula poznate skladbe, kao što su: Bokeljska noć, Dolazim Boko, Tebe nima, Boka moja i druge.

Bokeški akord je jedna od legendi hrvatskog puka u Boki kotorskoj, koja je u ovom slučaju vezana za Perast, a govori o nesretnim zaručnicima, Bokeljki Katici i francuskom časniku Anti Sloviću, podrijetlom s Cresa. Ova tužna priča zapisana je u mnogim književnim antologijama, kao i u poznatom putopisu našeg velikog pjesnika Frana Alfirevića. 

Sponzori ove predstave su Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva, Croatia Osiguranje i Excelsa nekretnine.

Sinoćnoj predstavi nazočila je Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-ja, Zvonimir Deković, predsjednik HNVCG-a, Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih  igara, Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Adrijan  Vuksanović, predsjednik HKZ "Dux Croatorum", Ružica Lazarević, članica OO HGI-ja Tivat i brojni drugi.