Održani Dani kruha u Podgorici

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. listopada 2017. - 10:49
Autor: 

U subotu, 21.10., s početkom u 20 sati, u prostoru Moderne galerije grada Podgorice, održana je poetsko – glazbena večer 'Dani kruha / hljeba', kao dio projekta 'Plodovi života' kojeg realizira  Zajednica Hrvata i Prijatelja Crna Gora pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crna Gora, uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Večer je otvorila gđa Svjetlana Zeković pozdravljajući prepunu dvoranu. Nazočne je potom pozdravio njegova ekselencija gdin Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori. Izražavajući zadovoljstvo zbog lijepog povoda kojim je večer okupila ljude u tolikom broju,  dao je svoj doprinos lirici događaja govoreći stihove uvijek prijateljskog Cesarića i  goropadnog i gorostasnog Ujevića.

Događaju su nazočili i gdin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, gdin Adrijan Vuksanović, poslanik u Skupštini Crne Gore, gđa Željka Kubiček Raščanin ispred Fonda za zaštitu i očuvanje manjinskih prava Crna Gora, gdin Michal Spevak, predsjednik Udruženja Slovaka u Crnoj Gori, te drugi uzvanici  kao i mnoge poete i likovni umjetnici sai ovih područja.

Program večeri akordima i pjesmom obojali su gdin Srđan Šašić i gdin Mirko Nenezić, članovi podgoričke klape Assa voce i gost iz Splita gdin Mario Dulčić. Njegoševe i Vitove (Vito Nikolić) stihove govorio je proslavljeni mnogonagrađivani glumac CNP, gdin Slobodan Marunović. Riječi i stihovi slavnog pjesnika i filozofa kroz glumčevu interpretaciju dobivali su na višedimenzionalnosti stvarajući opipljive sjene nečijih davnih težnji, upita, traganja i traženja. Večer je nastavljeno melodičnom metrikom pjesama crnogorsko-hrvatskog pjesnika iz Podgorice, gdina Marina Čaveliša.

A onda je došla 'fešta' od Splita! Tridesetak splitskih pjesnika, članova ULKU 'Vlaho Bukovac', govorilo je svoje stihove praveći jedan istinski dalmatinski akvarel.

'Vilo moja' pjevana od svih, označila je kraj programskog dijela nakon kojeg je uslijedio domjenak sa sočnim teta Zorinim fritulama, 'Maraskinim' aperitivom, dobrim njeguškim pršutom, jakim crnogorskim 'Vrancem' i pjatinom ćakula. Ova večer je uistinu bila po guštu i u slast svima koji su je izgradili.