Održano predavanje „Od pergamenta do interneta“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. rujna 2018. - 8:14
Autor: 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti 8. 9., JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor u suradnji s partnerom, Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, u petak 7. 9., u Press dvorani Kulturnog centra organizirao  je predavanje na temu „Od pergamenta do interneta“.

Povod za ovo predavanje bila je želja da se skrene pozornost na značaj medijske pismenosti i rizike koje lažne i netočne vijesti mogu imati, naročito, na djecu i mlade.

Prisutne je najprije pozdravila Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru, koja je navela značaj obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti i ideje o populariziranju medijske pismenosti.

Predavanje je započela Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorica nastavnog programa za medijsku pismenost. Ona je objasnila pojam medijske pismenosti i navela koji su to nastavni modeli na koje treba obratiti pozornost. Nakon nje Olivera Nikolić, direktorica Instituta za medije Crne Gore, govorila je o fenomenu lažnih vijesti, kako ih prepoznati i reagirati  na njih. Gordana Ljubanović, koordinatorica projekta o informacijskoj i medijskoj pismenosti ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, koji je podržao UNESCO, podsjetila je prisutne na spomenuti projekt i objasnila koji značaj imaju informacijska i medijska pismenost. Na kraju predavanja profesorica književnosti i medijske pismenosti u Gimnaziji Kotor, Marija Jevtić, prenijela je svoja iskustva stečena prilikom predavanja izbornog predmeta medijska pismenost i na koji način profesori i djeca kreiraju sadržaje u digitalnom okruženju.

Nakon predavanja uslijedila je dvosatna diskusija i razgovor na mnoge aktualne teme koje se tiču medijske pismenosti.

Predavanju su prisustvovali generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, profesori kotorskih škola, predstavnik Sekretarijata za kulturu Općine Kotor, mediji, kao i učenici prvih razreda Srednje pomorske škole Kotor.

Iz JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ najavljuju da je ovo tek početno predavanje i da će se temom medijske i informacijske pismenosti i njihovog utjecaja na djecu i mlade baviti na predavanjima i radionicama tijekom cijele školske godine.