OJU „Muzeji“ odobreno devet projekata od Ministarstva kulture

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. ožujka 2017. - 9:42
Autor: 

Općinska Javna Ustanova „Muzeji“ Kotor obavještava da je Ministarstvo kulture po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore za 2017. odobrilo 9 projekata. Projekti koji su podržani su provođenje konzervatorskih mjera nad kulturnim dobrima i izložbe.

Na sjednici održanoj u petak, 17.3. u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora za odobrene projekte. Ugovore su potpisali prof. mr. Janko Ljumović, ministar kulture i realizatori projekata koji su obuhvaćeni i financijski podržani Programom za 2017. U ime naše Ustanove Ugovore je potpisao Andro Radulović, direktor OJU“Muzeji“Kotor.

Od 2012. godine podržan je veliki broj projekata koji su uspješno realizirani.

Projekti koji su podržani na prijedlog OJU Muzeji pažljivo su selektirani radi dalje zaštite i očuvanja kulturnih dobara iz bogatog fundusa Muzeja Grada Perasta i prezentacije crnogorske kulturne baštine kroz izložbe u svim jedinicama OJU“Muzeji“Kotor.

Podržani projekti su  izrada konzervatorskog projekta i  provođenje konzervatorskih mjera nad kulturnim dobrima Etnografske zbirke (oružje, tekstilni predmeti, nakit, torbice i pokućstvo) u iznosu od 6 000 eura, Muzej grada Perasta; konzervatorski tretman biste Tripa Kokolje ispred crkve Svetog Nikole u Perastu u iznosu od 400 eura kao i provođenje konzervatorskih mjera na arhivskoj  knjizi „Peraške privilegije“ u iznosu od 2 000 eura, Muzej grada Perasta.

Popularizacija i prezentacija kulturne baštine po Programu za 2017. godinu  obuhvata sljedeće projekte: Lapidarijum- Crkva Svetog Mihaila-Stari grad Kotor, izrada brošure u iznosu od 500 eura; Crkva Svetog Pavla-Stari grad Kotor, izrada brošure u iznosu od 500 eura; Izložba“ Proglasi u raznim prilikama u Perastu u periodu od XVIII, XIX i XX vijeka“ u iznosu od 1 000 eura, ; Kulturna baština Perasta „Prevod i publikacija rukopisne knjige Draga Martinovića-O istoriji peraške porodice Martinović“ u iznosu od 4 000 eura, ; Izložba fotografija „Stećci Boke i Zaleđa“ u iznosu od 1 500 eura i izložba „Odlikovanja“ u iznosu od 1 000 eura, Muzej grada Perasta.

Cilj Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara jeste da doprinese unapređenju stanja kulturnih dobara i širenju svijesti o njihovom značaju, očuvanje, zaštita, valorizacija, prezentacija i popularizacija. Kroz realizaciju projekata ujedno će se doprinijeti širenju i razumijevanju različitih kultura i osigurat će se uvjeti da se ista koriste u naučne, edukativne i kulturne potrebe kako pojedinca tako i šire javnosti kako je i istaknuto na svečanoj sjednici u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju priopćavaju iz OJU“Muzeji“Kotor.